Hírlevél
Hírlevél

Egy rendhagyó adventi kalendárium – avagy vissza a kilencvenes évekbe

És, hogy miért pont oda? Azért, mert én akkor voltam gyerek, mint ahogy a mai szülők és kedves olvasóink nagy része. És azért is, mert felnőttként az első néhány dolog, ami eszünkbe jut a karácsonyról, az nem a szeretet, vagy a karosszékből kakaó hörpölgetés a karácsonyfa alatt... Hanem a rohangálás, őrült ajándékgyűjtés, idegeskedés hogy nem találunk jó ajándékot, ezért hömpölygés a tömeggel a plázában amit rettentően utálunk. Plusz kiadások tömkelege, a rokonlátogatásokon való végig rohanás, és még sorolhatnám.

Ezzel szemben gyerekként… Ez az ünnep egy valóságos csoda!

A készülődés, a fények, az illatok, hogy hamar sötétedik, és hogy jön a Mikulás, akit lehet várni. Aztán gyújtogatjuk a gyertyákat minden vasárnap, és számoljuk vissza a napokat, míg elérkezik a várva várt reggel, és már alig bírunk magunkkal.


Olvasási idő: 8 perc

* * *

Sokszor, sok helyen lehet hallani vagy olvasni mostanában, hogy ne hagyjuk, hogy bekebelezzen minket a karácsonyi őrület, hogy nem baj, ha mászik a bejgli, vagy nem tökéletes az ajándék csomagolása, az a lényeg, hogy az adventben lelassuljunk, egy kicsit lecsendesedjünk, a családunkkal legyünk, mert ez az időszak erről kellene, hogy igazából szóljon.

És ezzel persze egyet is értünk, de mégis hogyan csináljuk?


Szerintem ennek legegyszerűbb módja, ha megpróbáljuk felidézni, hogy milyen is volt Nekünk gyerekként ez az időszak, és mivel töltöttük akkoriban szívesen az időt. Mikor már 4-kor sötét volt, és nem volt minden helyiségben 150 cm-es TV, és pláne nem volt mindenkinek saját laptopja, és azt sem tudtuk mi az a wifi. Ellenben volt Walkie-Talkie (!) - ami szerintem a világ legszuperebb játéka -, és távirányítású autó - természetesen 2 db, hogy egymással tudjunk versenyezni.

A legfontosabb mégis azt hiszem az egészben az, hogy Anya és Apa is ott van, és velünk játszik, tulajdonképpen az mindegy is, hogy mit.


Ezen a mezsgyén elindulva, összeállítottunk egy listát, ami csupa olyan lehetőséget rejt, amiben tudunk egy kicsit „offline” lenni a gyerekekkel, a családdal együtt. 

24 dolog szerepel a listánkon, így az Adventi „kalendáriumunk” minden egyes ablakába jut egy.

Íme:

 1. Kártyázás – elő a régi klasszikusokkal, jöhet a Fekete Péter, amit már a legkisebbek is ügyesen tudnak játszani; de ott van a pirospacsi, a svindli, vagy az iskolásoknak az ulti. – Megyek is, és veszek egy pakli magyar kártyát!
 2. Sakk – Akár már egy ovisnak is megtaníthatjuk az alap lépéseket, aztán már csak gyakorlás kérdése az egész. Én például nagy újrakezdő vagyok, és rendre elver egy 7 éves. 😊 A sakktáblán játszhatunk „nyuszit” is, de a tábla hátulján gyakran találunk Malom-hoz való pályát is.
 3. Társasjáték – számuk és fajtájuk végtelen, a kicsiknek valóból is van nagyon sok jó, ami felnőtt fejjel sem unalmas.
 4. Együtt zenélés Ha játszotok valamilyen hangszeren akkor ez nyilván adja magát. Ha nem, akkor is bátran neki lehet állni egy dalnak, valamilyen egyszerű ritmushangszerrel. https://folyoiratok.oh.gov.hu/mikkamakka/otthon-keszitheto-hangszerek. Ha nem pártoljátok ezt a megoldást, hallgathattok együtt esetleg egy kis klasszikus zenét, rádiójátékot, vagy mese feldolgozást. A régi időkből ezekből nagyon sok jó van.
A zene könnyen megteremti a meghitt hangulatot.
 1. Irány a hóba – szerintem ez nem szorul magyarázatra! 😊
 2. Levél – Írjatok, rajzoljatok levelet a Jézuskának, Mikulásnak. De az is lehet, hogy a kisebbek diktálják, a felnőttek, vagy a nagyobb testvérek pedig megírják, majd rajzoltok együtt rá valami szépet.
 3. Készítsetek együtt sütit – Kötényt elő, székre fel, és mehet! Hogy a produktum mézeskalács, kókuszgolyó, muffin, vagy bármi más, az csak ízlés kérdése.
 4. Forrócsokizzatok – Egyébként nálunk kakaó volt, de szerintem ezek tulajdonképpen testvérek.
 5. Gyümölcs szárítás – Lehet narancs, alma, vagy citrom. Vagy karikára vágjuk és megszárítjuk a kályhán, radiátoron, sütőben; vagy ami a gyerekeknek érdekesebb lehet; pucoljuk meg a gyümölcsöket, a húsa lehet az uzsonna, a héjából pedig kiszúró formával szép formákat készíthetünk, és utána lehet szárítani. Az illata is szuper, és dísznek is felhasználható egy tálban, vagy füzéren.
Nagyon sokféle alapanyagot felhasználhatunk a dekorációkhoz
 1. Elő a gyertyákkal – azokkal is, amik már félig leégtek, vagy eltörtek. A kicsiny táncoló lángok bizony mindenkit elvarázsolnak. Néha-néha -felnőtt felügyelettel- még azt is megengedhetjük, hogy a gyerekek is játszanak egy kicsit a gyertyákkal. Sok újságot, vagy nem sajnált terítőt az asztalra téve, le-össze öntögethetjük a megolvadt viaszokat. Vagy ha veszünk néhány kanócot az első hobbyboltban, akkor akár egy sima műanyag pohárba saját gyertyát is önthetünk. Remek móka. 
 2. Meséljetek mesét Bármennyit, bármikor, bárkitől, bárhol. Kifejezetten adventi meséket - 24 darabot -  találtok a következő cikkben: https://menomanok.blog.hu/2019/11/30/adventi_mesenaptar_24_nap_24_mese
 3. Mondjunk történeteket – Sok-sok-sok és még több személyes történetet, emléket, élményt a saját gyerekkorunkból. Miket kaptunk, miért vártuk a karácsonyt, a Nagyi milyen süteményt sütött, és mennyire volt hideg a tél. Meglátjátok, ezeket a történeteket a gyerekek 30 év múlva is visszamondják. 😊
 1. Füzérek – Kerülhetnek gyerekszobába, vagy az ablakokra, és a pláne bennük, hogy együtt készíthetitek el ezeket is. Egy csupasz fényfüzérre is ráerősíthetitek dekorációkat, vagy csak simán magában is kiészülhet popcorn-ból, a korábban kiszárított gyümölcsökből, tobozokból, papírdíszből, gömbökből. A variációk száma végtelen.
 2. Matricák az ablakokra – Úgy bizony! Szuper móka, és szép dekoráció! Ha aggódtok, hogy hogyan fog lejönni, vagy inkább magatok készítenétek el, akkor csinálhattok papír hópelyheket is, amiből rengeteg sablont találni a neten, és csak fehér lap és olló kell hozzá. Aztán celluxal mehet is a helyére.
 3. Diafilmes este – Belevettük a listába, mert régi nagy kedvencünk, de nyilván nem mindenkinek van otthon vetítője. Azt hiszem, hogy nem kell külön leírni milyen páratlan hangulata van a kivetített képeknek, és az élőszóval felolvasott mesének egyben. Írjatok hát egy vetítőért a Jézuskának Ti is. 😊
Varázslatos hangulata van a téli tájnak
 1. Séta - Hétvégi nagy séta a természetben, közeli erdőben, dombon, hegyen, legelőn. A téli friss levegőn. És/vagy tegyetek egy nagy esti sétát a karácsonyi fények nyomában a városban.
 2. Madáretető – Készítsetek etetőt a madaraknak az erkélyre, vagy a kerti fára, tulajdonképpen bármilyen „lomból” ami van otthon. Erre is rengeteg ötletet találtok egy kereséssel. 
 3. Papírhajtogatás – Persze nem kell rögtön a japán origami feketeöves módszerével kezdeni. Bőven jó, ha olyan sablonokat kerestek, amit az ovisok is el tudnak készíteni: csillag, hópehely, virág stb.  Színes papírból nagyon vidámak lesznek! Ha még kisebbek is vannak, akkor színes papír fecniket is ragasztgathattok egy nagyobb papírra, mindenféle alakzatban.
 4. Narancs+szegfűszeg – Nem főzés; szurkálás. Remek finommotorika fejlesztő, jó illat, szép dísz, homemade, és közös program. Mi kell még?
 5. Üdvözlőlap – Remek program lehet, ha közösen készítetek karácsonyi üdvözlőlapokat, vagy akár írtok egy rövid levelet rajzzal a rokonoknak, és együtt feladjátok postára. De akár el is vihetitek. 
Különféle alakzatokat formázhatunk a szegfűszegekből

 1. Készítsetek együtt Betlehemest- Na ez már kicsit nagyobb falat, a haladóknak, türelmesebbeknek ajánlom. 😊 DE próbálkozni mindig ér!
 2. Adakozás - Gyűjtsetek össze pár nem használt ruhát vagy játékot, és vigyétek el egy adománygyűjtő helyre.
 3. Adventi gyertyák- Gyújtsátok meg együtt vasárnaponként az 1.2.3.4 gyertyát, és beszélgessetek a karácsonyról, a vallásról, hogy ki mit vár benne, mi a legjobb, ki milyen fát szeretne stb. Vagy olvassatok a gyertya mellett egy mesét, verset, történetet. A lényeg, hogy szenteljetek időt erre a kis „szertartásra”.
 4. Játszatok együtt – Bármit. Valamilyen építős – fakocka, lego, kisvonat, duplo, kirakós - ami van otthon, kuporodjatok le a szőnyegre és ez a fél-egy óra legyen csak a játéké.

+1 Menjetek el egy közeli second hand ruha boltba, és vegyetek a család minden tagjának idétlen rénszarvasos-hóemberes karácsonyi pulcsikat, amiket a szünidő egyik napján mindannyian felvesztek! 😊

Hírlevél feliratkozás

Some of the benefits that you will get if you join us and become a
passionate student, you will get insight and knowledge as well as extensive
relationships and international certificates

  © under5 2022 / Minden jog fenntartva.
  crossmenuchevron-down