Hírlevél
Hírlevél

 

Gyermekünknek igyekszünk megadni mindent, ami fejlődéséhez szükséges. Szeretnénk rájönni mi az a program, ami leginkább neki való, de sokszor eszünkbe sem jut: “vajon én hogy fogom magam érezni a foglalkozáson?”

Első blogposztunkban néhány ötlettel segítünk, hogyan érdemes programot választani és mit tud adni egy-egy foglalkozás neked és kisbabádnak. 

* * *

MIÉRT MENJÜNK BABAPROGRAMRA?

Bármilyen furcsán hangzik, elsősorban magunk miatt menjünk el. Legfontosabb, hogy te jól érezd magad, mert a jókedved, energiád átragad csemetédre is.

Nincs annál jobb, mint mikor a gyermek érzi, hogy a szülő őszintén élvezi az együtt töltött időt. 

 

Ehhez azonban az kell, hogy az adott program a te érdeklődésednek is megfeleljen, neked is feltöltődést nyújtson. Remek lehetőség arra is, hogy barátokat szerezz, akikkel a közös érdeklődési kör és a hasonló élethelyzet még inkább összekapcsol. Emellett még számos előnye van gyermeked szempontjából is.

Az a gyerek, aki baba korától közösségbe jár, ahol más babákkal és szüleikkel ismerkedhet meg, az könnyebben beilleszkedik majd a bölcsibe és az óvodába.


Gyakorolja az idegenekkel való kommunikációt, fejlődnek szociális készségei és érzelmi intelligenciája. Akár mese, zene, mozgás, kézműveskedés témakörén belül választasz programot, biztos lehetsz benne, hogy a kreatívan, vidám közösségben eltöltött idő fejlesztő hatással lesz gyermekedre. Észre sem fogja venni mennyi új, hasznos dolgot tanul meg játékosan.

 


MIÉRT VAN SZÜKSÉG RÁ, HOGY A FELNŐTT IS BEKAPCSOLÓDJON?

Bizonyára benned is felmerült már, hogy mikor te voltál kicsi, hogy szárnyalt a fantáziátok.

Emlékszel, hogy egy fadarab egy szempillantás alatt varázspálcává, puskává, íróeszközzé vagy akár Pinokkió orrává változott?

Ezzel szemben ma tucatnyi műanyag játékot vásárolunk gyerekeinknek, így nincs is szükségük “varázslatra”.


Nekünk nem lehetett részünk az okostelefon és a tablet jótékony és kreativitást kibontakoztató hatásában. Bár ezt te sem bánod, igaz?
Ma már új kihívás, hogy a kütyük hatását megfelelően kezeljük. Ha odafigyelünk, a virtuális térben nagyszerű tapasztalatokat tudunk szerezni.

Tudatos szülőként azonban aktívan kell tennünk érte, hogy a káros hatásokat ellensúlyozni tudjuk és a személyiséget, társas kapcsolatokat fejlesztő közös élményekre, játékra, együttlétekre is mindig jusson elég idő.

 


MIT AJÁNLANAK A SZAKEMBEREK?

A Játékos nevelés című könyv szerzőjének, a téma neves képviselőjének, Lawrence J. Cohennek is az a véleménye, hogy szükség van közös játékra, mert a sok készen kapott információ romboló hatását kompenzálni kell. Bátorítsuk gyermekeinket, hogy merjenek elrugaszkodni a földtől és szárnyalni.

Merüljünk el együtt  a mesék világában, a természet szépségében, építsünk kunyhót, legyünk mi magunk az erdő tündérei, énekeljünk, táncoljunk!


A közös játék érzelmileg is feltöltődést jelent és új kapcsolódási pontokat szülő és gyerek között.

 

Gyermekünk elsődleges kommunikációs eszköze a játék. Így  dolgozza fel sérelmeit, próbálja ki magát különböző szerepekben. Ha többet meg szeretnénk tudni belső világáról, kapcsolódjunk be a játékba és figyeljük, hogyan bontakozik ki előttünk személyisége.

Visszacsöppenni a játék világába nem olyan könnyű, de megéri és nemcsak gyermekünk testi-lelki egészségét támogatjuk vele, hanem a magunkét is.

A baba-mama programok sokat segíthetnek abban, hogy igazán kreatívan töltsétek az időt közösségben. Játékokat tanuljatok, ötleteket cseréljetek, mivel lehet gazdagabbá tenni az otthon töltött időt is.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess minden aktualitásunkról, kisgyermeknek szóló foglalkozásokról és közösségi helyekről, illetve, hogy sok érdekes tartalmat olvashass blogunkon!

    © under5 2022 / Minden jog fenntartva.
    crossmenuchevron-down