Milyen babaprogramokat találsz a 11. kerületben?

Milyen babaprogramokat találsz a 11. kerületben?

Kelenföldön innen és túl… ha épp erre járunk, a főváros legnépesebb kerületében találjuk magunkat, ami a 11. kerület, Újbuda. Kiterjedt városrészről van szó, ezért a babás programok is a legváltozatosabb helyeken bukkannak fel. 🙂 Népszerű közösségi házak, kávézók, jógastúdió, öböl menti játszóház és egy nagyszerű könyvesbolt várnak Gazdagréttől Alberfalváig, a Kopaszi-gáttól a Szent Gellért térig. Fedezzétek fel őket!

Bátran ajánljatok új helyeket és programokat kommentben vagy emailben, cikkünket folyamatosan frissítjük!


* * *

BARTÓK PAGONY

A Pagony első könyvesboltja 2001-ben nyílt, mára már 8 boltból (négy vidéki és négy fővárosi helyből) álló országos hálózattá fejlődött, aminek a Bartók Pagony is a része. A Bartók Pagony a hálózat legnagyobb üzleteként 2014-ben nyílt a Gellért téren. Ha ellátogattok a boltba, hatalmas könyv- és játékválaszték, egy kellemes kávézó, finom sütik, szendvicsek és állandó programok – kézműves foglalkozás, diavetítés, író-olvasó találkozók, zenés előadások – várnak rátok, több mint 200 négyzetméteren. Itt tényleg mindenben otthon érezhetitek magatokat: van hely üldögélni, olvasgatni, babát pelenkázni és még a falra is lehet firkálni, bizony!

2017-ben a Bartók Pagonyban nyílt meg az ország első és egyetlen, gyerekek számára kialakított szabadulószobája – a Berg Judit meséire épülő Rumini kalandszoba –, ami 2 izgalmas pályán, 265 négyzetméteren várja a kalandvágyókat.

A Bartók Pagony a Szent Gellért térnél 4-es metróval vagy 7-es, 133E buszokkal és 19, 41, 47, 56-os villamosokkal is könnyen megközelíthető.

Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 5. | Nyitva – H-P: 10-19h; Szo-V: 10-18h


Egy program – a Bartók Pagonyban!
Interaktív zenés-bábos foglalkozás – Kalimpa történeteire épülő interaktív foglalkozás, ami alatt mondókák, közös éneklés és mozgásfejlesztő játékok segítségével fedezzük fel testünket, hangunkat és a társainkkal való kreatív szabad játék és a zenélés örömét. Ebben a mesevilágban énekek, mondókák és játékok között kalandozva a Mocorgó foglalkozás célja a mozgás megszerettetése, a mozgáskedv megőrzése, a mozgástapasztalatok bővítése, a fizikai erőnlét és a testi képességek fejlesztése, valamint a mozgás eszközeivel az értelmi és a szociális képességek fejlesztése.

Aktuális programokért keresd az under5 oldalát!

•  Bartók Pagony

•  Interaktív zenés-bábos foglalkozás Kalimpával


KELENFA – CSALÁDI- ÉS SZABADIDŐKÖZPONT

Ha ellátogattok a Kelenfa Családi és Szabadidőközpontba, igazi nyüzsgő, családi közösségi teret találtok. Ez nem véletlen, hiszen a 2012-ben alakult vállalkozás alapítóinak pontosan ez a célja: egy olyan helyet kívánnak teremteni, ahol a család minden tagjának igyekeznek szórakozási, kikapcsolódási, tanulási lehetőségeket, illetve mozgásos foglalkozásokat biztosítani.  

A Kelenfa órarendjét tekintve sokféle, izgalmas programba tudtok bekapcsolódni: a kismama torna, szülésfelkészítő torna, intim torna, baba-mama torna, gerinc jóga, babamasszázs, gyerek- és sulis jóga, ovis karate, balett előkészítő foglalkozások mellett kézműves alkalmak, gyermek angol csoportok és Női Kör is vár benneteket.

Hétfőtől péntekig, 9-12h között csoportos óvoda előkészítő és játszó alkalmakhoz is lehet csatlakozni. Továbbá nyáron rendszeresen szerveznek különböző napközis gyerek- és karatetáborokat is.

A Kelenfa a Tétényi úton található, a Bikás park metró- és buszmegálló és a Bornemissza tér között. Ha busszal (7, 114, 213, 214, 153) érkeztek, a Puskás Tivadar utcánál kell leszállni, a hely ott van a megálló közvetlen közelében.

Budapest, XI. kerület, Tétényi út 72/B | Nyitva – H-P: 9-20h (utolsó program végéig); Szo-V: alkalmi, zártkörű rendezvények, szülinapok

Aktuális programokért keresd az under5 oldalát!

•  Kelenfa – Családi- és Szabadidőközpont


KÖLYÖKÖBÖL JÁTÉKHÁZ ÉS KÁVÉZÓ (A KOPASZI-GÁTON!)

Épül a Budapart, fejlődik a Kopaszi-gát – a Kölyököböl Játékház és Kávézó azonban már 2011 óta biztos pontja a Duna-parti családi kikapcsolódásnak. A komplex játékház kiemelten család-, bababarát kulturális és szabadidős intézmény, ahol kisgyermekes családoknak, gyermekeikkel otthon lévő kismamáknak, illetve más családtagoknak nyújtanak közösen igénybe vehető, színvonalas szolgáltatást. A máshol ritka természeti közelség, itt a Kopaszi-gáton játék közben is alapadottság: a fák, a Duna vize mind karnyújtásnyira van. A beltéri, tágas kalandparkban hasonlóan szabad mozgás, közösségi élmények várják a gyerekeket, akik a természetes anyagból készült környezetben játszhatnak, fejlődhetnek. A szülők ezalatt a kávézóban tudnak kényelmesen kikapcsolódni, beszélgetni. 

A Kölyököböl a 2-12 éves korú gyerekeknek fenntartott kalandpark üzemeltetése mellett előszeretettel szervez baba-mama foglalkozásokat, fejlesztőket, napköziket, illetve nyári táborokat. Egyik népszerű programja a Mocorgó interaktív, zenés bábos mozgásfejlesztő foglalkozás.

A Kölyököböl Játékház a Népliget felől az 1-es villamossal, a Budafoki út felől a 33-as, 133E buszokkal és néhány perc sétával érhető el.

Budapest, XI. kerület, Kopaszi-gát 9. | Nyitva – H-V: 8-22h

Aktuális programokért keresd az under5 oldalát!

•  Kölyököböl Játszóház


TRANZIT ART CAFÉ

A Kosztolányi Dezső tér egykori buszpályaudvarán 2005-ben nyílt meg a mára kultikussá vált Tranzit Art Café & Bistro, amit a kezdetektől Egri Orsolya működtet lelkes, odaadó csapatával. A hely a 11. kerületiek kedvelt találkozóhelye, gyerek-, kutya és „mindenbarát” intézmény, ahol mindig történik valami izgalmas és híres írókba, költőkbe is belefuthattok.

Kihasználva a hely adottságait, az egész nap működő étterem és kávézó mellett nyitott, nyüzsgő közösségi teret varázsoltak az egykori megállóból, ahol kiállítások, koncertek, filmvetítés és (jó időben) kertmozi, kvíz estek, kézműves foglalkozások, vásárok, adománygyűjtő akciók, illetve családi- és gyerekes programok is helyet kapnak.

A Tranzit különlegessége, hogy a beltéri gyereksarok mellett a tágas teraszon is bőven van hely a játszani kívánó gyerekeknek. Külön teremben több kifejezetten családosoknak és gyerekeknek szóló programokon lehet részt venni: ilyen a leendő és újdonsült szülőket váró Mamakör vagy az Abody Rita által vezetett, 10-14 éveseknek tartott kreatív írás kurzus. A Tranzit nyáron gyerektábort is szervez, így arra is lehet jelentkezni.

Budapest, XI. kerület, Kosztolányi Dezső tér (Bukarest utca-Ulászló utca sarkánál) | Nyitva – H-P: 9-11h; Szo: 10-22h; V: Zárva


Egy program – a Tranzitban!

Mamakör – az első hely, ahova rendszeresen felkerekedhetsz kisbabáddal! Úton van a pici? Vagy már meg is született? A Mamakör többféle programot indít a várandósság és szülés utáni időkben járó szülőknek, anyukáknak, apukáknak.
Az év során rendszeresen indulnak Mamakör csoportok várandós, első babás és tesós alkalmakkal is. Érdeklődjetek és csatlakozzatok a csoportokba, ahol őszinte társaságban, támogató szakemberekkel beszélgethettek a kihívásokról és az örömökről.
A csoportok két helyszínen – a Kosztolányi Dezső tér (Tranzit Café) és a Jászai Mari tér közelében elérhetőek.

Aktuális programokért keresd az under5 oldalát!

•  Tranzit Art Café

•  Mamakör


KOCKACUKOR KÁVÉZÓ
| Ezt a helyet Fruzsi ajánlotta, köszönjük!

A 11. kerület egyik kedvelt helye a Sárbogárdi úton található Kockacukor Kávézó, ami a családi beülős helyek új színfoltja a környéken. A 2017 óta, családi vállalkozásban működő helyen minőségi olasz kávé, házi sütemények, szendvicsek kaphatók kedvező áron, 7-14 óra között reggelizni is lehet, ha ahhoz van kedvetek.

A kávézó kívül-belül igazi családbarát hely: a különálló pelenkázó és szoptatós szoba mellett külön gyereksarok, mesekönyvek, kisház és kis konyha várja a játszani vágyókat. Nyári időben, finom fagyi mellett a teraszon tudtok ejtőzni, miközben a gyerekek a trambulinon vagy a kerti mini-játszótéren mozognak. A helyen tematikus gyerekprogramokat is szerveznek, amikbe szintén érdemes bekapcsolódni. A házi kedvenceket is vigyétek nyugodtan, a Kockacukor Kávézó állatbarát hely!

A Kockacukor Kávézó legkönnyebben a Bartók Béla úton közlekedő villamosokkal (19, 49) vagy buszokkal (7, 58, 114, 153, 213, 214) közelíthető meg. A Karolina úti megállónál leszállva, 1-2 perc sétával eléritek a helyet.

Budapest, XI. kerület, Sárbogárdi út 23. | Nyitva – H-P: 7-18h; Szo-V: Zárva

Aktuális programok a Kockacukor Kávézó oldalán!

•  Kockacukor Kávézó


ANANDA JÓGA- ÉS ÉLETMÓD STÚDIÓ

Jóga a Feneketlen-tónál? Jól hangzik! 🙂 Az Ananda Jóga és Életmód Stúdió a Kosztolányi Dezső tér és a Feneketlen-tó közvetlen szomszédságában, többféle jóga és meditációs csoportba tudtok csatlakozni, ha szívesen töltődnétek, felfrissülnétek testben és lélekben.

Veres Mónika a jógaközpont alapítója, oktatója és csapata által tartott jógafoglalkozások között anyaként és kisebb-nagyobb gyerekkel is találtok nektek való csoportot: a kismama jóga (a várandósság 14. hetétől), a szülés utáni regeneráló jóga (kisbabával közösen, mászó korig ajánlott) vagy a gyerek jóga alkalmaiba bármikor becsatlakozhattok.

Az Ananda hangulatos jógás közösségi terében a különböző kezdő, haladó, speciális jógaórák és meditációs csoportok mellett a kineziológia és masszázs is elérhető, amiket tapasztalt oktatók és terapeuták tartanak. A foglalkozásokon órarend és megbeszélés alapján tudtok részt venni.

Budapest, XI. kerület, Edömér u. 4. | Nyitva: hétfő-péntek között, órarendnek megfelelően

Aktuális programokért keresd az under5 oldalát!

•  Ananda Jóga és Életmód Stúdió


ALBERTFALVI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Az Albertfalvi Közösségi Ház egy klasszikus, patinás intézmény, számtalan közösség – civil szervezetek, önszerveződő csoportok, klubok, tanfolyamok – otthona, ami 1929 óta működik a 11. kerületi kertvárosi lakótelepen.

A tágas épület földszintjén nagyterem, kávézó és klubszoba található, míg a 2012-ben felújított emeleten az Etele Helytörténeti Gyűjtemény és a Kályha Galéria kiállításai mellett egy többfunkciós foglalkoztató terem is helyet kapott. A lugasos Gyékényes utcában található épület kívül-belül rendkívül hangulatos, erről árulkodik a gondozott elő- és hátsókert, a csobogó és napóra, illetve az épület stílusához illeszkedő antik bútorok és festmények, felújított spalettás ablakok is.

Az intézmény munkatársainak és az aktív közösségeknek köszönhetően különböző színvonalas programokba lehet bekapcsolódni: a hagyományőrző rendezvények, bálok, helytörténeti beszélgetések, közös versolvasás, ételkóstolással egybekötött gasztroklub, közösségépítő pályázatok, egzotikus kultúrákat bemutató programok mellett többféle családi- és gyermekfoglalkozásokra is várják a látogatókat.

Az Albertfalvi Közösségi Ház legkönnyebben a Fehérvári úton közlekedő villamosokkal (17, 41, 47, 48, 56) és buszokkal (114, 213, 214) közelíthető meg. A Fonyód utcai megállónál kell leszállni, majd a Vegyész utca felé sétálva pár perc alatt elérhető a hely.

Budapest, XI. kerület, Gyékényes utca 45-47. | Nyitva – H-P: 10-19h, hétvégén rendezvénytől függően

Aktuális programokért keresd az under5 oldalát!

•  Albertfalvi Közösségi Ház


GAZDAGRÉTI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Az önkormányzati fenntartású Gazdagréti Közösségi Ház változatos programok otthona – koncertek, kiállítások, felolvasóestek, táncházak, gyerekszínházak, kézműves foglalkozások kedvelt helyszíne. A Gazdagtéri lakótelep szívében működő házban időszakos jelleggel különböző kifejezetten babás, kisgyerekes programok is előfordulnak – egy-egy baba-mama klub, Kerekítő vagy táncfoglalkozás.

Budapest, XI. kerület, Törökugrató u. 9. | Nyitva – H-P: 8-19h, hétvégén rendezvénytől függően

Aktuális programok a Gazdagréti Közösségi Ház oldalán!

•  Gazdagréti Közösségi Ház


TEMI FŐVÁROSI MŰVELŐDÉSI HÁZA

A 11. kerület kiemelt közösségi intézménye a TEMI Fővárosi Művelődési Háza (FMH), ami 2012 óta megújult épületben működik a Fehérvári úton, az Allee bevásárlóközponttól egy villamosmegállóra. Családbarát intézményként főként az óvodás és iskolás korosztályra és szüleikre fókuszáló programokat kínálnak, de emellett minden korosztály megtalálja a helyét az FMH-ban. Népszerű gyermek- és családi programokat szerveznek a gyermektáncháztól a színházi előadásokon át, különféle művészeti, közhasznú és közérzetjavító tanfolyamokig.

Az FMH épülete hétfőtől és csütörtök között reggel 8 órától este 22 óráig tart nyitva hivatalosan, pénteken és hétvégén a rendezvénytől függ a nyitva tartás.

Budapest, XI. kerület, Fehérvári út 47. | Nyitva – H-Cs: 8-22h; P és Szo-V: rendezvénytől függően


Egy program – az FMH-ban!
Kanga tréning Ilkával – Európa első számú szülés utáni regenerációs mozgásprogramja. Egy egyedülálló edzés az édesanyáknak (és kisbabáiknak), ami megdolgoztatja a kismamák szív- és érrendszerét, fejleszti az állóképességet, a rugalmasságot, növeli az izomtömeget, az erőt. A gátizomzat és a has izmainak helyes edzése kiemelt figyelmet kap. A Kanga-tréning biztonságosan mozgatja át a medence izmait, miközben végig figyelünk kisbabád helyes hordozására!

A program megerősíti a terhesség és szülés alatt meggyengült izmokat (has, hát, gátizmok), formálja a “kritikus” területeket (popsi, comb, has), segít leküzdeni a szülés utáni depressziót, szomorúságot. A programon a kisbabákkal közösen tudtok részt venni, nem kell őket otthon hagyni! A torna során a legjobb minőségű hordozókat ingyenesen lehet használni. Az FMH-ban kezdő, haladó és nyílt foglalkozások közül is választhattok.

Aktuális programokért keresd az under5 oldalát!

•  TEMI FMH

•  Kanga tréning Ilkával


GELLÉRTHEGYI CSÚSZDAPARK

2017-ben újították fel, majd túlzás nélkül rögtön Budapest egyik kedvenc gyerekparadicsoma lett a több mint 50 éve működő, csúszdákkal, mászókákkal, függőhíddal, trambulinokkal felszerelt kétszintes játszótér a Gellért-hegy lábánál.

A 11. kerületi szuperjátszótérre érve, alighanem a bőség zavarával találkozhattok: a különféle – cső, szlalom, hullámos, alacsony és magas – csúszdák mellett libikóka, alagutas domb, trambulinok, függőhíd, mászó- és kilátótornyok várják a kicsiket és nagyokat.

A hely legkönnyebben a Szabadság-híd vagy a Szent Gellért tér felől közelíthető meg: a Gellért Szállónál az épület jobb oldalán, a Kelenhegyi úton felfelé elindulva 50-100 méter múlva jobbra kell letérni, majd rövid, pár perces séta vagy lépcsőzés után található a kitáblázott csúszdapark.

A játszótér a nagyszerű adottságok miatt tulajdonképpen egész nap árnyékos és szélvédett helyen fekszik, a parkban van itató, mosdó és pad is, ahol pihenni tudtok. A kiránduló kedvűek természetesen tehetnek egy-egy sétát a Gellért-hegyen is, ahol a Szabadság-szoborról és más helyekről nagyszerű a kilátás Budapest több pontjára.

Budapest, XI. kerület, Szabó Dezső sétány (Szent Gellért tértől gyalog) | Ingyenes


BUDAI ARBORÉTUM (A VILLÁNYI ÚTON!)
| Ezt a helyet Zsófi ajánlotta, köszönjük!

Van egy különleges park a Móricz Zsigmond körtértől pár perc sétára, ami 1893 óta az itt élők és tanulók állandó szomszédja – ez nem más, mint a Villányi úton található Budai Arborétum.

A jelenleg a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának gondozásában álló mintakert közel 7,2 hektáron terül el, a Ménesi út által kettészelt alsó és felső területén élő különleges növénytársulásaival, száz évnél is idősebb fáival és patinás épületeivel az ország egyik leggazdagabb arborétumának számít.

Bár a köztudatban elsősorban egyetemi tankertként vált ismertté, jó tudni, hogy a Budai Arborétum téli és nyári időszakban bárki számára ingyenesen látogatható. Ha kedvetek kaptok egy üdítő sétára, egy kis parklátogatásra vagy szimpatikus helyet kerestek az első babakocsizáshoz, azt itt mind megtaláljátok. 🙂

A park március 1-től és október 23-ig 8-18h között, míg október 24-től február 28-ig 8-16h között látogatható. Szombaton és munkaszüneti napokon csak az alsó kert van nyitva.

Budapest, XI. kerület, Villányi út 29-43. | Ingyenes

Cimkék

Szólj hozzá

Az e-mail címed nálunk biztonságban van.

Sign In under5

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password