Hírlevél
Hírlevél

Kelenföldön innen és túl… ha épp erre járunk, a főváros legnépesebb kerületében találjuk magunkat, ami a 11. kerület, Újbuda. Kiterjedt városrészről van szó, ezért a babás programok is a legváltozatosabb helyeken bukkannak fel, és jóval több van belőlük mint a többi kerületben általában, így a cikkünk is az egyik legterjedelmesebb a kerületeket bemutató sorozatunkból! 🙂 

Népszerű közösségi házak, kávézók, jógastúdiók, fejlesztőházak, öböl menti játszóház és nagyszerű könyvesboltok is várnak Gazdagréttől Alberfalváig, a Kopaszi-gáttól a Szent Gellért térig. 

Fedezzétek fel őket!

Bátran ajánljatok új helyeket és programokat kommentben vagy emailben, cikkünket folyamatosan frissítjük!


* * *

BARTÓK PAGONY

A Pagony első könyvesboltja 2001-ben nyílt, mára már 8 boltból (négy vidéki és négy fővárosi helyből) álló országos hálózattá fejlődött, aminek a Bartók Pagony is a része. A Bartók Pagony a hálózat legnagyobb üzleteként 2014-ben nyílt a Gellért téren. Ha ellátogattok a boltba, hatalmas könyv- és játékválaszték, egy kellemes kávézó, finom sütik, szendvicsek és állandó programok – kézműves foglalkozás, diavetítés, író-olvasó találkozók, zenés előadások – várnak rátok, több mint 200 négyzetméteren. Itt tényleg mindenben otthon érezhetitek magatokat: van hely üldögélni, olvasgatni, babát pelenkázni és még a falra is lehet firkálni, bizony!

2017-ben a Bartók Pagonyban nyílt meg az ország első és egyetlen, gyerekek számára kialakított szabadulószobája – a Berg Judit meséire épülő Rumini kalandszoba –, ami 2 izgalmas pályán, 265 négyzetméteren várja a kalandvágyókat.

A Bartók Pagony a Szent Gellért térig 4-es metróval vagy 7-es, 133E buszokkal és 19, 41, 47, 56-os villamosokkal is könnyen megközelíthető.

Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 5. | Nyitva – H-P: 10-19h; Szo-V: 10-18h

További infók:  under5  |  honlap  Facebook


KELENFA CSALÁDI ÉS SZABADIDŐKÖZPONT

Ha ellátogattok a Kelenfa Családi és Szabadidőközpontba, igazi nyüzsgő, családi közösségi teret találtok. Ez nem véletlen, hiszen a 2012-ben alakult vállalkozás alapítóinak pontosan ez a célja: egy olyan helyet kívánnak teremteni, ahol a család minden tagjának igyekeznek szórakozási, kikapcsolódási, tanulási lehetőségeket, illetve mozgásos foglalkozásokat biztosítani.  

A Kelenfa órarendjét tekintve sokféle, izgalmas programba tudtok bekapcsolódni: a kismama torna, szülésfelkészítő torna, intim torna, baba-mama torna, gerinc jóga, babamasszázs, gyerek- és sulis jóga, ovis karate, balett előkészítő foglalkozások mellett kézműves alkalmak, gyermek angol csoportok és Női Kör is vár benneteket.

Hétfőtől péntekig, 9-12h között csoportos óvoda előkészítő és játszó alkalmakhoz is lehet csatlakozni. Továbbá nyáron rendszeresen szerveznek különböző napközis gyerek- és karatetáborokat is.

A Kelenfa a Tétényi úton található, a Bikás park metró- és buszmegálló és a Bornemissza tér között. Ha busszal (7, 114, 213, 214, 153) érkeztek, a Puskás Tivadar utcánál kell leszállni, a hely ott van a megálló közvetlen közelében.

Budapest, XI. kerület, Tétényi út 72/B | Nyitva – H-P: 9-20h (utolsó program végéig); Szo-V: alkalmi, zártkörű rendezvények, szülinapok

További infók:  under5  |  honlap  Facebook


ANANDA JÓGA- ÉS ÉLETMÓD STÚDIÓ

Jóga a Feneketlen-tónál? Jól hangzik! 🙂 Az Ananda Jóga és Életmód Stúdió a Kosztolányi Dezső tér és a Feneketlen-tó közvetlen szomszédságában, többféle jóga és meditációs csoportba tudtok csatlakozni, ha szívesen töltődnétek, felfrissülnétek testben és lélekben.

Veres Mónika a jógaközpont alapítója, oktatója és csapata által tartott jógafoglalkozások között anyaként és kisebb-nagyobb gyerekkel is találtok nektek való csoportot: a kismama jóga (a várandósság 14. hetétől), a szülés utáni regeneráló jóga (kisbabával közösen, mászó korig ajánlott) vagy a gyerek jóga alkalmaiba bármikor becsatlakozhattok.

Az Ananda hangulatos jógás közösségi terében a különböző kezdő, haladó, speciális jógaórák és meditációs csoportok mellett a kineziológia és masszázs is elérhető, amiket tapasztalt oktatók és terapeuták tartanak. A foglalkozásokon órarend és megbeszélés alapján tudtok részt venni.

A jógastúdió a Kosztolányi Dezső tér közvetlen szomszédságában található, így könnyen megközelíthető számos busz és villamos járattal is.

Budapest, XI. kerület, Edömér u. 4. | Nyitva: hétfő-péntek között, órarendnek megfelelően

További infók:  under5  |  honlap  Facebook


ALBERTFALVI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Az Albertfalvi Közösségi Ház egy klasszikus, patinás intézmény, számtalan közösség – civil szervezetek, önszerveződő csoportok, klubok, tanfolyamok – otthona, ami 1929 óta működik a 11. kerületi kertvárosi lakótelepen.

A tágas épület földszintjén nagyterem, kávézó és klubszoba található, míg a 2012-ben felújított emeleten az Etele Helytörténeti Gyűjtemény és a Kályha Galéria kiállításai mellett egy többfunkciós foglalkoztató terem is helyet kapott. A lugasos Gyékényes utcában található épület kívül-belül rendkívül hangulatos, erről árulkodik a gondozott elő- és hátsókert, a csobogó és napóra, illetve az épület stílusához illeszkedő antik bútorok és festmények, felújított spalettás ablakok is.

Az intézmény munkatársainak és az aktív közösségeknek köszönhetően különböző színvonalas programokba lehet bekapcsolódni: a hagyományőrző rendezvények, bálok, helytörténeti beszélgetések, közös versolvasás, ételkóstolással egybekötött gasztroklub, közösségépítő pályázatok, egzotikus kultúrákat bemutató programok mellett többféle családi- és gyermekfoglalkozásokra is várják a látogatókat.

Az Albertfalvi Közösségi Ház legkönnyebben a Fehérvári úton közlekedő villamosokkal (17, 41, 47, 48, 56) és buszokkal (114, 213, 214) közelíthető meg. A Fonyód utcai megállónál kell leszállni, majd a Vegyész utca felé sétálva pár perc alatt elérhető a hely.

Budapest, XI. kerület, Gyékényes utca 45-47. | Nyitva – H-P: 10-19h, hétvégén rendezvénytől függően

További infók:  under5  |  honlap  Facebook


GAZDAGRÉTI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Az önkormányzati fenntartású Gazdagréti Közösségi Ház változatos programok otthona – koncertek, kiállítások, felolvasóestek, táncházak, gyerekszínházak, kézműves foglalkozások kedvelt helyszíne. A Gazdagtéri lakótelep szívében működő házban időszakos jelleggel különböző kifejezetten babás, kisgyerekes programok is előfordulnak – egy-egy baba-mama klub, Kerekítő vagy táncfoglalkozás.

Budapest, XI. kerület, Törökugrató u. 9. | Nyitva – H-P: 8-19h, hétvégén rendezvénytől függően

További infók:  under5  | honlap  | Facebook


TEMI FŐVÁROSI MŰVELŐDÉSI HÁZA

A 11. kerület kiemelt közösségi intézménye a TEMI Fővárosi Művelődési Háza (FMH), ami 2012 óta megújult épületben működik a Fehérvári úton, az Allee bevásárlóközponttól egy villamosmegállóra. Családbarát intézményként főként az óvodás és iskolás korosztályra és szüleikre fókuszáló programokat kínálnak, de emellett minden korosztály megtalálja a helyét az FMH-ban. Népszerű gyermek- és családi programokat szerveznek a gyermektáncháztól a színházi előadásokon át, különféle művészeti, közhasznú és közérzetjavító tanfolyamokig.

Az FMH épülete hétfőtől és csütörtök között reggel 8 órától este 22 óráig tart nyitva hivatalosan, pénteken és hétvégén a rendezvénytől függ a nyitva tartás.

A művelődési házat a Fehérvári úton közlekedő 17, 19, 41, 47, 48-as villamosokkal, a Csonka János tér megállóig közlekedve érhetjük el a legkönnyebben.

Budapest, XI. kerület, Fehérvári út 47. | Nyitva – H-Cs: 8-22h; P és Szo-V: rendezvénytől függően

További infók:  under5  |  honlap  Facebook


CSÍKOS ZSIRÁF GYERMEKFEJLESZTŐ ÉS TERÁPIÁS KÖZPONT

A Csíkos Zsiráf fejlesztőház foglalkozásai alatt előtérbe kerül a beszélgetés, ami jobb kommunikációs képességekhez juttatja a gyermekeket, és nő a mások iránti érzékenységük. Emellett a gyermekközpontú eszközeik a modern korhoz igazodva keltik fel a tanulás iránti motivációt, ami a rendszeres szülői konzultációval stabilizálódik. Az egyénre szabott, holisztikus módszerek elősegítik a gyerekek személyiségének egészséges fejlődését, valamit a céljaikhoz való igazodást is. 

Szakemberek közreműködésével a gyerekeket kiegyensúlyozott légkör, baráti hangnem és megértő figyelem várja a foglalkozásokon Budapest belvárosában. Magolás helyett fejlesztő foglalkozásokon játékos módszereket alkalmaznak, hogy a kicsik és nagyok elméje ellazuljon és megfigyelje, hogy a lelke más tempóban dolgozik. 

A számtalan különféle fejlesztő foglalkozás fő célja, hogy a gyermekek elsajátítsák az önálló tanulás képességét, emellett legyenek megfelelően motiváltak, kreatívak, kíváncsiak és találékonyak.

A fejlesztőház szintén a Kosztolányi Dezső tértől 1 perc sétára található, így könnyen megközelíthető számos busz és villamos járattal is. 

Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 61, | Nyitva – foglalkozások függvényében

További infók:  under5  |  honlap  Facebook


FÜRGE HALAK

Hétvégéken a kicsik veszik birtokba a Móricz Zsigmond körtér szomszédságában található Szent Margit gimnázium úszómedencéjét. A gyógytornász és úszóedző csapat szombat reggeltől vasárnap délutánig tart babaúszás, gyerek úszás, tartásjavító és fejlesztő órát. A foglalkozásokon folyamatosan jelen van minimum 2 oktató, segítve a gyerekeket, és szülőket egyaránt. 

Babaúszás órák során külön hangsúlyt fektetnek a szülők felkészítésére, mielőtt vízbe mennének. A medencés uszoda terének kialakításánál is törekedtek a gyermekbarát megjelenésre. A helység pelenkázókkal, zuhanyzókkal, padokkal, s mindenféle eszközökkel felszerelt, melyek az oktatáshoz szükségesek. 

A gimnázium egy hatalmas tömegközlekedési csomópont, a Móricz Zsigmond tér közvetlen szomszédságában található, így könnyen megközelíthető számos busz és villamos járattal, valamint a M4 metróval is.

Budapest, XI. kerület, Villányi út 5-7 | Nyitva – Szo: 9-13h

További infók:  under5  |  honlap  Facebook


+1 hely Zsófi ajánlására. Köszönjük!

BUDAI ARBORÉTUM 

Van egy különleges park a Móricz Zsigmond körtértől pár perc sétára, ami 1893 óta az itt élők és tanulók állandó szomszédja – ez nem más, mint a Villányi úton található Budai Arborétum.

A jelenleg a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának gondozásában álló mintakert közel 7,2 hektáron terül el, a Ménesi út által kettészelt alsó és felső területén élő különleges növénytársulásaival, száz évnél is idősebb fáival és patinás épületeivel az ország egyik leggazdagabb arborétumának számít.

Bár a köztudatban elsősorban egyetemi tankertként vált ismertté, jó tudni, hogy a Budai Arborétum téli és nyári időszakban bárki számára ingyenesen látogatható. Ha kedvetek kaptok egy üdítő sétára, egy kis parklátogatásra vagy szimpatikus helyet kerestek az első babakocsizáshoz, azt itt mind megtaláljátok. 🙂

A park március 1-től és október 23-ig 8-18h között, míg október 24-től február 28-ig 8-16h között látogatható. Szombaton és munkaszüneti napokon csak az alsó kert van nyitva.

További infók:  under5  |  honlap  Facebook

Korábbi kedvenc helyeink a 11. kerületből 💙


KÖLYÖKÖBÖL JÁTÉKHÁZ ÉS KÁVÉZÓ (A KOPASZI-GÁTON!) - végleg bezárt

Épül a Budapart, fejlődik a Kopaszi-gát – a Kölyököböl Játékház és Kávézó azonban már 2011 óta biztos pontja a Duna-parti családi kikapcsolódásnak. A komplex játékház kiemelten család-, bababarát kulturális és szabadidős intézmény, ahol kisgyermekes családoknak, gyermekeikkel otthon lévő kismamáknak, illetve más családtagoknak nyújtanak közösen igénybe vehető, színvonalas szolgáltatást. A máshol ritka természeti közelség, itt a Kopaszi-gáton játék közben is alapadottság: a fák, a Duna vize mind karnyújtásnyira van. A beltéri, tágas kalandparkban hasonlóan szabad mozgás, közösségi élmények várják a gyerekeket, akik a természetes anyagból készült környezetben játszhatnak, fejlődhetnek. A szülők ezalatt a kávézóban tudnak kényelmesen kikapcsolódni, beszélgetni. 

A Kölyököböl a 2-12 éves korú gyerekeknek fenntartott kalandpark üzemeltetése mellett előszeretettel szervez baba-mama foglalkozásokat, fejlesztőket, napköziket, illetve nyári táborokat. Egyik népszerű programja a Mocorgó interaktív, zenés bábos mozgásfejlesztő foglalkozás.

A Kölyököböl Játékház a Népliget felől az 1-es villamossal, a Budafoki út felől a 33-as, 133E buszokkal és néhány perc sétával érhető el.

Budapest, XI. kerület, Kopaszi-gát 9. | Nyitva – H-V: 8-22h

További infók:  under5  |  honlap  |  Facebook

 


KOCKACUKOR KÁVÉZÓ - Ideiglenesen bezárt 2020 májusában
| Ezt a helyet Fruzsi ajánlotta, köszönjük!

A 11. kerület egyik kedvelt helye a Sárbogárdi úton található Kockacukor Kávézó, ami a családi beülős helyek új színfoltja a környéken. A 2017 óta, családi vállalkozásban működő helyen minőségi olasz kávé, házi sütemények, szendvicsek kaphatók kedvező áron, 7-14 óra között reggelizni is lehet, ha ahhoz van kedvetek.

A kávézó kívül-belül igazi családbarát hely: a különálló pelenkázó és szoptatós szoba mellett külön gyereksarok, mesekönyvek, kisház és kis konyha várja a játszani vágyókat. Nyári időben, finom fagyi mellett a teraszon tudtok ejtőzni, miközben a gyerekek a trambulinon vagy a kerti mini-játszótéren mozognak. A helyen tematikus gyerekprogramokat is szerveznek, amikbe szintén érdemes bekapcsolódni. A házi kedvenceket is vigyétek nyugodtan, a Kockacukor Kávézó állatbarát hely!

A Kockacukor Kávézó legkönnyebben a Bartók Béla úton közlekedő villamosokkal (19, 49) vagy buszokkal (7, 58, 114, 153, 213, 214) közelíthető meg. A Karolina úti megállónál leszállva, 1-2 perc sétával eléritek a helyet.

Budapest, XI. kerület, Sárbogárdi út 23. | Nyitva – H-P: 7-18h; Szo-V: Zárva

További infók:  under5  |  honlap  |  Facebook

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess minden aktualitásunkról, kisgyermeknek szóló foglalkozásokról és közösségi helyekről, illetve, hogy sok érdekes tartalmat olvashass blogunkon!

    © under5 2022 / Minden jog fenntartva.
    crossmenuchevron-down