Hírlevél
Hírlevél

Régi ismerős, új szemmel! – #hellótizenhárom!

Újlipótváros, Angyalföld és a Vizafogó – azaz a 13. kerület, sok patinás épület és híresség otthona, de újabban már a babaprogramoknak sincsen híján. A helyek és programok egy része a 4-6 villamosokkal a Nagykörút és a Jászai Mari tér közelségében percek alatt elérhető, de van a kerületnek egy másik része – az Árpád híd és Gyöngyösi út metrómegállók környékén – ahol szintén nagyszerű programokra találhattok.

Bátran ajánljatok új helyeket és programokat kommentben vagy e-mailben, a posztot folyamatosan frissítjük! 


* * *

POZSONYI PAGONY

2001-ben nyílt Budapest és az ország legelső gyerekkönyvesboltja a Pozsonyi Pagony, ami a Jászai Mari tértől 5 perc sétával megközelíthető. A 2012-ben felújított „ős-Pagony” különleges belső terével, varázslatos atmoszférájával igazi közösségi helynek számít, ami nemcsak egy bolt, hanem egy hely, ahol jó lenni, jó időt tölteni. Az olvasgatás, böngészés mellett rendszeres programokba is be lehet kapcsolódni: kézműves foglalkozás, diavetítés, irodalmi események, író-olvasó találkozók, zenés előadások várják az érdeklődőket.

A Pagony országos hálózatában már összesen 8 bolt van – ebből 5 üzlet Budapesten és 3 üzlet vidéken (Debrecen, Győr, Székesfehérvár).

A Pozsonyai pagony a 4-es, 6-os villamosok Jászai Mari téri megállójától pár perc sétára található. A parkolás a környéken fizetős.

Budapest, XIII. kerület, Pozsonyi út 26. | Nyitva – H-P: 10-19h; Sz: 10-18h, V: Zárva

További infók: under5 | honlapFacebook

PANNKA KÖZÖSSÉGI TÉR

2019-ben új kisgyerekes közösségi tér nyílt a 13. kerületben, a Jászai Mari tér közelében, ami rögtön feliratkozott a környék kedvelt családi helyszínei közé. A kerületi önkormányzat finanszírozásával megvalósított játszóház kialakításában a vidéki élet hangulata köszön vissza, ahol a gyerekek, családok egyedi készítésű, modern bútorokon játszhatnak és különböző színvonalas programokba kapcsolódhatnak be (kézműves-, mozgásfejlesztő-, zenés-, táncos foglalkozások). Vasárnap (havi egyszer) zenés-, színházi délelőttel várják az érdeklődőket.

A 300 nm-es helyszín több térből áll: a játszóház, a Tini-sarok, a sószoba, a fejlesztőszoba és kávézó. A játszóház szülinapi rendezvények lebonyolítását is vállalja.

A Pannónia utca 5 perc sétával elérhető a Nyugati Tértől így villamossal, és az M3-as metróval is könnyen megközelíthetjük.

Budapest, XIII. kerület, Pannónia utca 18. | Nyitva – H, Sze, Cs: 9-13h; K, P: 9-13h és 16-18h; Szo-V: alkalmi vagy zártkörű események

További infók: under5 | honlapFacebook


TÜCSÖKTANYA

Van egy különleges hely az Árpád híd metrómegállóhoz közel, amit a kisgyerekes családok csak Tücsöktanyaként ismernek. A családi játszóház az 5 év alatti apróságokat, a játszóház délelőtti programjai a 3 év alatti csöppségeket és szüleiket, a hétvégi programok pedig a 10 év alatti gyermekeket szólítja meg egy közös, tartalmas, családi együttlétre.

Az otthonos berendezés, a saját kerthelyiség és mini-játszótér kellemes, harmonikus környezetet kínál a gyerekeknek és felnőtt kísérőiknek. Emellett a játszóház különféle babáknak és kisgyerekeknek szóló kreatív- és kézműves foglalkozásokkal, mondókás, verses, zenés programokkal, koncertekkel várja az érdeklődőket.

A komplex játszóháznak hivatalosan az önkormányzati fenntartású Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház ad otthont, az épület bejáratánál és az aulába érve keressétek a Tücsöktanya zöld logóját és helyiségét.

A Tücsöktanya az M3 metró Forgách utcai megállótól 4 perc sétára található.

Budapest, XIII. kerület, Dagály u. 15. | Nyitva – H-P: 9-18h; Sz: 15-18h, V: 10-13h

További infók: under5 | honlapFacebook


ANGYALFÖLDI JÓZSEF ATTILA MŰVELŐDÉSI KÖZPONT (AJAMK)

Az önkormányzati fenntartású Angyalföldi József Attila Művelődési Központ (rövidítve: AJAMK) a Gyöngyösi út metrómegálló környékén van, legkönnyebben a 105-ös busszal érhető el. A 2007-ben felújított, tágas, modern intézményben minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő programot. Palettájukon koncertek, színházi darabok, táncházak, kiállítások, konferenciák, nyugdíjas programok, bálok, ünnepi és művészeti események egyaránt megtalálhatóak.

Az AJAMK a babaprogramoknak is kedvelt helyszíne, a különböző termekben többek között Kerekítő, Maminbaba, Zumbini és más zenés, táncos, kézműves foglalkozásokon vehettek részt.

A művelődési központ a 14-es villamossal vagy a a 30-as. és 30A buszokkal elérhető.

Budapest, XIII. kerület, József Attila tér 4. | Nyitva – H-P: 8-20h; Sz-V: Zárva

További infók: under5 | honlapFacebook


RAM – RADNÓTI MIKLÓS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Ha már ismerősen mozogtok az angyalföldi önkormányzati közösségi házakban, biztos felfedeztétek a 2011-ben megnyitott RaM (Radnóti Miklós Művelődési Központ) helyszínét, ami a Dózsa György úti metrómegálló közelében van, gyalog vagy 75-ös trolival is könnyedén megközelíthető (akár a Jászai Mari tértől is).

Az óriási kerttel övezett, modern épületben egyedülálló előadóterem rejtőzik, de helyt ad a kerület egyik szuper könyvtárának, étteremnek, nyugdíjas találkozóknak vagy az egyik legnépszerűbb hazai rockmúzeumnak – a MagyaRock Hírességek Csarnokának – is.

A művelődési ház az M3-as metró Lehel tér megállójától 10 perc sétára található.

Budapest, XIII. kerület, Kárpát utca 23. | Nyitva – H-V: 9-21h;

További infók: under5 | honlapFacebook


BAGÁZS BAZÁR

A 13.kerület hangulatos duna parti részén a Szent István parkban található Bagázs bazár egyszerre támogatói bolt és közösségi tér, ami mögött egy közhasznú egyesület bújik meg, mely minden bevételét romaintegrációs programokra fordítja.

A Bagázsban gyakran találunk különféle gyerek-és felnőtt programokat, nyári gyermek táborokat, különféle oktatásokat és csoportos foglalkozásokat. De akár vihetjük saját programjainkat is a 20 férőhelyes helyszínre, legyen szó workshopról, szülinapról, tréningről! A teljes bérleti díj a Bagázs Közhasznú Egyesület munkáját támogatására fordul. Az under5 csapata is szervezett már a BAGázshoz workshopot, ami remek hangulatban telt. Látogassatok el a szuper kis helyre ti is.

A bazár a 4-es, 6-os villamosok Jászai Mari téri megállójától 4 perc sétára található. A parkolás a környéken fizetős.

Budapest, XIII. kerület, Szent István park 10 | Nyitva – H-V: változó

További infók: under5 | honlapFacebook


NOHA STÚDIÓ ÉS ALKOTÓMŰHELY

A noha egy találkozóhely egy alkotóműhely, egy tér, ahol adsz és kapsz. A Stúdiót fiatal képző- illetve iparművészek hozták létre 2006 májusában. Budapesten a XIII. kerületben, a Pozsonyi úton található (bejárat a Katona József utca felől).

A noha egy kulturális-művészeti ernyőszervezet, ahol számtalan tanfolyam, program közül választhatsz, hogy a szabadidődet számodra hasznos és minőségi elfoglaltsággal tölthesd el. A műhelyben, közös munkálkodás folyik, inspiráló környezetet biztosít az alkotóknak, folyamatos információ-, és ötletcsere színtere. Oktatásunk alapját képezi a környezettudatos nevelés, a helyi kulturális értékek közvetítése. 

Kézműves foglalkozások gyerekek és felnőttek számára egyaránt látogathatóak bármilyen előképzettség nélkül. Cél, hogy megteremtse és elérhetővé tegyük az alkotáshoz szükséges helyet és eszközöket az érdeklődők számára.

A nohában találsz tornát, táncot, kerámiatanfolyamot, rajziskolát, detectivity-élő nyomozójátékot , és még sok minden más foglalkozást.

A stúdió szintén nagyon közel található a 4-es,6-os villamosok Jászai Mari téri megállójához. A parkolás a környéken fizetős.

Budapest, XIII. kerület, Katona József utca 39.  |  Nyitva – H-P: 9-19h

További infók: under5 | honlapFacebook

DANA STÚDIÓ ÉS SZÜLŐKLUB

Hány fok legyen éjszaka a csecsemő szobájában? Hogyan kell megfürdetni az újszülöttet?  Miért a hátán kell altatni egy 3 hónapos csecsemőt? Mit kell csinálni, ha megszólal a légzésfigyelő?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adnak választ a Dana-stúdió képzett előadástartói. Nem kell megijedni kezdő szülőként sem, nincs rossz kérdés. Kovács Barbi, a Dana Stúdió és Szülőklub életre keltője úgy alakította ki a helyet, hogy valóban mint egy klubban úgy érezzük magunkat, távol sem hozza az egyetemi előadás hangulatát. Minden foglalkozás gyakorlatorientált, könnyen megérthető, a szülők nyelvén szól a gyermekekről. A szakértő oktatói gárda által tartott tanfolyamok remek alapul szolgálnak a kicsi megérkezéséhez.

A babagondozás, babaelsősegély, szülésfelkészítő órák általában két hetente szombat délelőtti 3 órás blokkokban elérhetők, melynek első fele elméleti, második pedig gyakorlati fókuszú.

Legkönnyebben a Lehet térig M3 metróval közlekedve, majd a 14-es villamos Lehel utca/Dózsa György út megállótól érhető el a stúdió.

Budapest, XIII. kerület, Szabolcs utca 26-28. | Nyitva – H-V: foglalkozások függvényében

További infók: under5 | honlapFacebook

LOULOU BALETT AKADÉMIA

A 2019-ben nyílt balett iskola klasszikus balett órákra várja a gyerekeket már akár 3 éves kortól. A két oktató, Vékony Fanni és Kovács Fanni egyaránt elkötelezett hívei ezen mozgásformának, akik hatalmas szeretettel, és odafigyeléssel oktatják a kis diákokat.

A Loulou balett akadémia órái több helyszínen elérhetőek: 13. kerületen kívül még a 16.kerületben és Monoron is járhatunk az alkalmakra. Az órákra folyamatos becsatlakozási lehetőségetek van, illetve az első próbaóra ingyenes.

A 13. kerületi balettiskola az M3 metró Forgách utcai megállótól 2 perc sétára található

Budapest, XIII. kerület, Rozsnyay utca 3 | Nyitva – H-P: órák függvényében

További infók: under5 | honlapFacebook

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess minden aktualitásunkról, kisgyermeknek szóló foglalkozásokról és közösségi helyekről, illetve, hogy sok érdekes tartalmat olvashass blogunkon!

    © under5 2022 / Minden jog fenntartva.
    crossmenuchevron-down