Egy kultikus kerület, körúton innen és túl! – #hellónyolc!

Egy kultikus kerület, körúton innen és túl! – #hellónyolc!

Budapest kultikus kerülete a nyolcadik, tele olyan helyekkel, amiket már mindenki fejből ismer: a Grund, a Füvészkert vagy a Nemzeti Múzeum mindenki örök kedvence. Az elmúlt években viszont nagyot változott a kerület, lettek új (vagy felújított) zöld parkok, egyre népszerűbbek az önkormányzati és magánkezdeményezésű közösségi helyek, a kerületet új metró szeli át. Ha teszünk egy kirándulást, csupa izgalmas dolgot fedezhetünk fel – családi és kisgyerekes szemmel is!


Olvasási idő: 5 perc


| Ajánljatok új helyeket kommentben vagy emailben, cikkünket frissítjük!


* * *


Egyszülős Központ

Az Egyszülős Központ egész Európában különleges helynek számít

2018-ban igazán különleges, Európában is egyedülálló hely nyílt a 8. kerületben: az Egyszülős Központ. Egy modern, dizájnos kialakítású hely, ami egyszerre kávézó, játszóház, közösségi tér és iroda, ahol az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány dolgozik és az érintett szülőknek nyújtott jogi, munkaügyi, pszichológiai és mediációs segítség mellett különböző foglalkozások, programok, nyári táborok is elérhetőek.

Bár a hely neve Egyszülős Központ, a Corvin-negyednél található teret igazi családi helyszínként kell elképzelni, ahol egy- és kétszülős családok, nagyszülők, gyerekek és társaságok találhatnak közösségre és támogatásra. A népszerű utazós, ruha- és bútorcserélős csoport mellett működik két online klub is, de ezeken kívül is több csoportba és foglalkozásba (babamasszázs, babajelelés, Ringató) tudtok bekapcsolódni.

Budapest, VIII. kerület, Üllői út 30. | Nyitva – H-P: 10-19h; Szo: rendezvénynap

 


Kesztyűgyár Közösségi Ház

A helyi közösségek, civilek kedvelt helye a Kesztyűgyár, tele szuper programokkal!

Több mint 10 éve működik a Kesztyűgyár Közösségi Ház, aminek fejlesztése – szép példaként – már évekkel a hivatalos indulása előtt a helyi közösségek szívügyévé vált. Lelkiismeretes civilek, építészek, helyiek és az önkormányzat bevonásával a Mátyás tér 15. alatt egy modern, hangulatos közösségi tér került kialakításra, ami az évek alatt nemcsak új lökést adott a kerület kulturális és közösségi életének, hanem több civil szervezetnek és programnak állandó otthonául is szolgál.

Mi vár titeket a Kesztyűgyárban? Tehetséggondozó programok, művészi előadások, családi filmezés, társasjáték klub, képzések, tanácsadás és internet kávézó. Az Én/idő kezdeményezés a kisgyerekes anyukák, családok számára hétfőtől péntekig ingyenes foglalkozásokat, előadásokat is kínál és akár napközi gyerekfelügyeletet is biztosít. Látogassatok el a Kesztyűgyárba egy érdekes program vagy akár egy jó beszélgetés erejéig!

Budapest, VIII. kerület, Mátyás tér 15. | Nyitva – H-P: 9-19h; Szo-V: zárva

 


Szamóca Kiskertész Tanoda (a Füvészkertben!)

A Szamóca Kiskertész Tanoda foglalkozásaira egész évben, mind a négy évszakban járhattok

Ásó, kapa… Szamóca Kiskertész Tanoda! Akár ez is lehetne a jelszava a 2012 óta működő Szamóca csapatának, akik a kertészkedést, a természet szeretetét újszerű pedagógiai módszerekkel hozzák közel a legkisebbekhez. Nyolcadik kerületi bázisukon, a Füvészkertben 2014 óta tartanak népszerű kertészkedős foglalkozásokat a 3-10 éves korosztálynak, nagy sikerrel.

Négy évszak, megannyi foglalkozás: a Kiskertészek sose pihennek! A kedvelt mesehősökre épülő játékos foglalkozásokon a kertek és veteményesek különböző növényeivel ismerkedhettek meg a Füvészkertben, ahol a vezetett sétákat mindig egy kertészkedős rész követi. Az így elültetett növényeket természetesen haza is vihetitek.

A Szamóca Kiskertész Tanoda a Füvészkert mellett már a Fővárosi Állatkertben (Holnemvolt Vár) is tart foglalkozásokat, saját honlapjukon és hírleveleikben nagyszerű tippeket, ötleteket adnak a kertészkedés fortélyairól.

Budapest, VIII. kerület, Illés u. 25. | Nyitva – Füvészkert: H-V: 9-17h; a Szamóca Kiskertész Tanoda foglalkozásai az előzetesen meghirdetett órarendnek megfelelően

 


A Grund

Mászóka, beszélgetés vagy sörözés – a Grundon mindenki jól érzi magát

Egy „őshonos” gyerekközpont a Grund, ami a Pál utcai fiúk óta mindenki kedvence. Bár a híres 8. kerületi barikádok az egykori Pál utcából már a körút másik oldalára költöztek, a mai Grund megmaradt annak a nyüzsgő, gyerekzsivalytól hangos közösségi térnek, aminek mindenki ismeri.

A hétköznapokban kocsmaként és a Google helyi irodájaként is működő helyszínen a farakásokkal övezett terület most is a gyerekeké: a szuper játszótéren hinta, csúszda, libikóka, mászókák és egy fedett homokozó várja a legkisebbeket. A belső termek egyikében rendszeres Ringató foglalkozásba is be tudtok kapcsolódni.

Budapest, VIII. kerület, Nagytemplom u. 30. | Nyitva – H-P: 9-18h; Sz: 10-15h, V: Zárva


Önvédelem gyerekeknek

Kovács Ildikó önvédelmi oktatása gyerekeknek
Kovács Ildikó önvédelmi oktató gyerekeknek órákat tart, kirakóst és mesekönyvet is fejleszt

Mit tanulhatunk egy 8. kerületi önvédelmi klubban? Hát, hogy az önvédelem és a harcművészet gyerekjáték! A Rákóczi tértől pár percre található klubban a férfi és női önvédelmi edzések mellett mintegy 6 éve már gyerekfoglalkozások is vannak, ahol hétfő és szerda délutánonként hangulatos ovis és iskolás csoportokban fejlesztheti minden gyerek a koordinációs és koncentráló képességét, eséstechnikáját és egyensúlyérzékét.  

Kovács Ildikó önvédelem oktató óráin nemcsak új, hasznos technikákat tanulhattok, hanem igazi közösségre is találhattok. Ha érdeklődtök az önvédelem iránt, a foglalkozások mellett ajánljuk az önvédelmi klub által megalkotott, gyerekeknek szóló 10 darabos, 3 részes önvédelmi kirakós játékot vagy az egész világon újdonságnak számító (!) önvédelmi mesekönyvet is, amelyekkel mesés, játékosan formában ismerhetitek meg a közösségi konfliktusokat (hajhúzás, harapás, rúgás) és azok helyes kezelését.

Budapest, VIII. kerület, Mária u. 2. (megközelítés a Gutenberg tér felől, lejárat az utcáról) | Nyitva – H-CS: az órarendnek megfelelően

 


 

Cimkék

Szólj hozzá

Az e-mail címed nálunk biztonságban van.

Sign In under5

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password