Hírlevél
Hírlevél

Hogyan segíthetünk azoknak, akikhez kevesebb jut a közelgő ünnep csillogásából?

Ha karácsony, akkor ajándék. Nekünk ez talán teljesen természetes. De sok olyan család és gyermek él ma Magyarországon, akiknél ez közel sem egyértelmű. Rengeteg kezdeményezés, program, jótékonysági platform elérhető, melyeken keresztül mi is támogathatjuk a rászorulókat. A következő listában olyan helyekről, lehetőségekről olvashattok, ahol karácsony alkalmából (vagy épp egész évben) különféle módokon segíthetünk.

* * *

Tavalyi cikkünket frissítettük: 2020. november 30-án.


1. Cipősdoboz akció – Baptista szeretetszolgálat

2020. november 27 - december 20

2019. november 29. – december 19.
http://www.ciposdoboz.hu/


Leadható: 
Országosan, 314 különböző adománygyűjtő ponton

Leírás: Baptista Szeretetszolgálat idén is megszervezi cipősdoboz gyűjtő akcióját. Ha csatlakoznánk a csomagok összeállításához, melyek az ajándékokat (nem élelmiszert!) rejtik, annyi a dolgunk hogy eldöntjük, hogy fiút vagy egy kislányt szeretnénk megörvendeztetni a dobozunkkal, illetve hogy körülbelül hány évesnek szánjuk az ajándékot. E szerint megtöltjük a dobozt mindenféle korosztálynak megfelelő földi jóval, becsomagoljuk úgy hogy szállítás közben ne nyíljon ki, de hogy az ellenőrzéskor azért bele tudjanak nézni, és már mehet is a gyűjtőpontra. Hogy pontosan mi kerüljön (ne kerüljön) a dobozba? Ennek részleteiről a Szeretetszolgálat honlapján olvashatsz.

Kihez kerül? A dobozok elsődleges „kikötői” gyermekotthonok, nagycsaládos szervezetek, kórházak, fogyatékos gyermekek fejlesztésével foglalkozó iskolák, egyesületek, alapítványok, civil szervezetek.

A Baptista Szeretetszolgálat az ország 341 pontján gyűjti az ajándékkal teli cipősdobozokat


2. Mikulásgyár

2020. december 1. - december 20

2019. november 29. – december 21.
https://mikulasgyar.hu


Leadható: Lurdy Ház, a legtöbb posta országszerte, az Auchan Magyarország áruházai

Leírás: A Mikulásgyár legfontosabb küldetése a rendkívül rossz sorban élő magyar családok segítése, amiért évről évre gyűjtőakció szervezésével tesz. A postára feladott és a személyesen elvitt csomagokat – melyeket nem szükséges különösképpen becsomagolni, bármilyen formában érkezhetnek  – a Magyar Vöröskereszthez juttatják el, akik továbbküldik a leginkább rászorulóknak. Amiket leginkább várnak azok a tartós élelmiszerek, tisztító- és tisztálkodási szerek. Ezen túl esetleg jó minőségű játékot, könyvet, ruhát adományozhatunk. A postán a csomagok díjmentesen feladhatók, csak rá kell írni címzettként, hogy MIKULÁSGYÁR. (Az alábbi hivatkozásokra kattintva elérhető a hivatalos gyűjtőpontok és postahelyek listája.) Az ajándékozókat a Millenáris Parkban egy hónapon keresztül, különféle színes programokkal igyekeznek megörvendeztetni.

Kihez kerül? Mélyszegénységben élő családok, gyerekek

Ajándékozás és ünnepi programok a Mikulásgyárban!


3. Magyar Református Szeretetszolgálat – Kívánságlista

2020.november 30-ig

2019. december 6-ig
https://szeretetdoboz.jobbadni.hu


Leadható:
Postán vagy a Magyar Református Szeretetszolgálat budapesti címén (1146 Budapest, Hungária krt. 200.) személyesen

Leírás: Karácsony előtt a Szeretetszolgálat munkatársai 500 gyermek kívánságait összegyűjtötték és feltették a kezdeményezés oldalára, amelyek bárki számára elérhetők és teljesíthetők. Az oldalon 0-18 éves korig rászűrhetünk a kívánságokra és az alapján is kereshetünk, hogy lányt vagy fiút szeretnénk megajándékozni, illetve hogy milyen fajta ajándékra vágynak a gyerekek: ruha, cipő, játék, tanszer stb. Teljesítésre váró személyes kérés még van bőven, úgy hogyha valaki ezt a fajta személyesebb, de mégis anonim adakozási formát választaná ne tanakodjon sokáig. 🙂 Az összekészített ajándékokat a Szeretetszolgálat eljuttatja az adott családokhoz, ahol a szülők becsempészik a fa alá. Az adományozással kapcsolatos minden részletet és fontos kérdést megtaláltok a kezdeményezés oldalán.

Kihez kerül? A Magyar Református Szeretetszolgálat személyes ismeretsége alapján kiválasztott rászoruló családok.

A Magyar Református Szeretetszolgálat 500 gyerek személyes kívánságát szeretné teljesíteni


4. Amigos a gyerekekért Alapítvány

2020 - Egész évben

2019. december 16-ig
https://tamogatas.amigosagyerekekert.hu


Leírás:
Az egyetemistákból álló jótékonysági szervezet honlapján keresztül és különböző akciók keretében egész évben gyűjti az adományokat a rászoruló beteg gyerekeknek. A Budapesten indult kezdeményezésben részt vevő önkéntesek immár 4 városban, 10 különböző kórházban, heti 26 alkalommal látogatják meg a kis betegeket. Idén is tudunk segíteni, hogy mindenkihez eljusson az ajándék! Támogasd egy kórházban ápolt kisgyerek karácsonyát.

Kihez kerül? Kórházban lévő beteg gyerekekhez.

A beteg gyerekeket és az Amigos Alapítvány munkáját is támogathatjátok


5. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok

2020 - Egész évben

2019 - Egész évben
https://www.khgyogyvarazs.hu/szemelyes-meseolvasas

Leírás: A kezdeményezés ugyan nem feltétlenül adventi, karácsonyi ünnepkörhöz kötődő, de talán ebben a szép időszakban még inkább kedvünk van elolvasni egy mesét a kis betegeknek.

A K&H 2013-ban létrehozott programjában bárki részt vehet aki elmúlt már 16 éves. A honlapon elérhető a gyermek-egészségügyi intézmények sora, melyből kiválaszthatjuk a nekünk szimpatikusat, vagy a hozzánk legközelebb lévőt. Egy rövid regisztráció után már böngészhetjük is az országos listát, és az időpontokat. Ha valaki éppen nem tud személyesen elmenni a kórházba, de kedvet érez a mesélésre, az akár fel is veheti videóra és feltöltheti az adott csatornára a meséjét, erről is minden részletet megtaláltok a honlapon, szóval Mesélésre Fel!

Kihez kerül? Kórházban lévő beteg gyerekekhez. 

Akár egész évben mesélhettek beteg gyerekeknek a K&H Gyógyvarázs Programnak hála


6. Kuckó Önkéntes Program – Kuckó Adventi Csomagok

2020. december 6 -ig.

2019. december 13-ig, csomagolás-kiszállítás: dec. 15-ig
https://www.facebook.com/kuckoprogram

Leírás: A Kuckó önkéntes élményt ad a gyerekeknek és segít nekik abban, amiben igazán jók és tehetségesek. Szabadidejükben kimennek a srácokhoz focizni, vagy éppen angolt tanulni, palacsintát sütni – jelenleg a Hűvösvölgyi gyermekotthonban önkénteskednek. Idén az összes budapesti otthonba és kollégiumba – ami a gyerekotthonok előszobájaszeretnének ajándékot vinni! Adventi csomagot hazamenős gyerekeknek, kreatív eszközöket az otthonban karácsonyozóknak, kávé-tea csomagot a dolgozóknak. Ez közel 2000 gyereket jelent és 3.5 millió Ft-ra van hozzá szükség.

A felajánlásokat ide küldjétek: Szintlépés Alapítvány - 11710002-24133290.
A közleménybe kérlek írjátok bele, hogy Kuckó.

Kihez kerül? Állami gondozott gyerekekhez és az ott dolgozókhoz.

A Kuckó Önkéntes Program csapata az élmények mellett karácsonyi ajándékokkal is készül


7. Örökbe fogadok egy ovit mozgalom

2020 - Egész évben

2019 - Egész évben 
https://www.facebook.com/orokbefogadokegyovit

Leírás: Szerencsére ma már talán sok mindenkihez eljutott az egyedülálló kezdeményezés híre, mely három anyuka ötletéből nőtte ki magát országos akcióvá. A mozgalom tulajdonképpen abban áll, hogy mélyszegénységben élő gyermekeknek tudunk segíteni olyan módon, hogy nem egy-egy családot támogatunk, hanem olyan óvodákat, ahová főleg halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek járnak. Ezeknek az óvodáknak - melyek sokszor az egyetlen esélyt jelentik a felzárkózásra - tudunk most segíteni ha van otthon jó minőségű, de már megunt játék, ruha, kismotor, mesekönyv, vagy ágynemű. De szívesen fogadják a tisztálkodási szereket, higiéniai eszközöket, és a kézműveskedéshez szükséges eszközöket is. Az “örökbefogadás” részleteiről minden fontos információt a kezdeményezés oldalán találsz. 

Kihez kerül? Mélyszegénységben élő gyermekek óvodai csoportjába.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess minden aktualitásunkról, kisgyermeknek szóló foglalkozásokról és közösségi helyekről, illetve, hogy sok érdekes tartalmat olvashass blogunkon!

    © under5 2022 / Minden jog fenntartva.
    crossmenuchevron-down