Hírlevél
Hírlevél

Lipótváros, ahogy mi látjuk! – #hellóöt! 

Már elhelyezkedése miatt is, a pesti oldal – illetve tulajdonképpen az egész város - központi kerülete. Számos forgalmas tere és csomópontja van: a Deák tér, ahol találkozik az 1-es, 2-es és 3-as metróvonal, vagy Vörösmarty tér, mely híres üzleteiről és vendéglátóhelyeiről. De az Országház, a Szent István Bazilika, illetve a Szabadság tér is ebben a kerületben található.

Ha egy kellemes sétára vágytok a belvárosban, mindenképpen látogassatok el a Duna korzóra. A Széchenyi Lánchíd és az Erzsébet híd közötti rakparti séta nem csak a turistáknak nyújt egyedi élményt. Csodálatos kilátás nyílik innen a Gellért-hegyre és a Budai Várnegyedre. 

Nem mellékesen pedig a következő baba-mama közösségi helyek, és foglalkozások helyszínei mind az 5. kerületben találhatók.

Ajánlj új helyeket kommentben vagy emailben, cikkünket frissítjük!

Olvasási idő: 5 perc

CEU Babakutató Labor

A babakutató labor közösségi tere. Mintha csak egy játszóházban lennénk.

Közép-európai Egyetem, Babakutató Laborjában a korai gyermekkor fejlődési folyamatait vizsgálják. De mit is jelent ez? Az itt dolgozó szakemberek arra kíváncsiak, hogy egy-egy baba, hogyan viselkedik bizonyos helyzetekben. Mindezt vizsgálják úgy, hogy a kialakított játékhelyzetek során megfigyelik a csecsemőt, azt, hogy milyen spontán válaszreakciókat ad az eléjük tárt feladatok során. 

A baba mindig anyával együtt vesz részt a tanulmányban. Fél évestől 3 éves korig fogadnak gyerekeket, és a megfigyelések általában 10-20 percesek. 

Az 1-es Metróval a Bajcsi-Zsilinszky út megállótól néhány perc, a 3-sal pedig az Arany János utca megállótól könnyen elérhető. A Duna irányából a 2-es villamossal a Széchényi István tér megállótól tudunk besétálni. Kocsival, előre leadott rendszámmal, a CEU mélygarázsában tudunk parkolni. 

Budapest, V. kerület, Október 6. utca 7. | Nyitva – Minden esetben előre bejelentkezés szükséges

További infók:  under5  |  honlap  |  Facebook

Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

Kézműves foglalkozások a legkisebbeknek

Ez a impozáns sétáló utcáról nyíló, világmárkák üzletei közt megbúvó hely, igazi kuriózum a belvárosi kisgyermekes szülők számára. Az óriási kapun bejutva, ne rémüljünk meg az ódon társasház belsőtől, csak egy emeletet kell megmászni, hogy a galéria széltében-hosszában üvegezett bejáratához érjünk.

Hatalmas belső tér, tágas terem vár minket, időszakos kiállításokkal, főleg nagyobb (5+éves)  gyerekeknek való foglalkozásokkal. Ez a kettő gyakran egymásra épül, kihozva így az aktuális kiállítás mondanivalójából a legtöbbet. 

A Deák tér felől egy perc séta gyalog, a Vörösmarty tér irányából szintén könnyen megközelíthető az épület.

Budapest, V.kerület, Deák Ferenc utca 17. I. emelet | Nyitva – K-P: 10-18h; Szo: 9-13h, Vas: zárva

További infók:  under5  |  honlap  |  Facebook

Puskin Kuckó

A legkisebbek mozijában a Kuflik sem unatkoznak.

Ki ne ismerné Budapest egyik kultikus művészmoziját az Astoriától néhány perc sétára található Puskin mozit. Kezdetben kávéház, majd hitelintézet helyét az 1920-as években vette át az akkor Fórum néven ismert filmszínház, és üzemel azóta is. A mozi a ’90-es években esett át egy nagyobb korszerűsítésen, melynek során a műemléki védelem alatt álló belső tereit, eredeti homlokzatát megtartották, így ma belépve is megcsodálhatjuk. 

A Kuckó programjait, melyek hétvégente délelőtt (általában 10 órától) elérhetőek, kifejezetten a kisgyermekkel érkezőknek állították össze. Beülhetünk gyermekünkkel olyan klasszikusok vetítésére, mint a VUK, az Erdő kapitánya, vagy a Vizipók-csodapók, mely mesék valljuk be, az ezeken felnőtt generációk szívét a mai napig megdobogtatják. 

Természetesen újabb mesékkel szintén találkozhatunk (Bogyó és Babóca, Kuflik), illetve koncertekkel, bábszínházi előadásokkal is várják a kicsiket, és nagyokat egyaránt. És ha azon aggódnánk, hogy mi van, ha a kis lurkónk nem bírja a 60-75 perces előadást, ne tegyük, ugyanis egy hangulatos játszó-pihenősarkot alakítottak ki, közvetlenül a terem mellett, pont erre az esetre, ahonnan bátran visszamehetünk a vetítésre.

A Múzeum körút irányából Astoria megálló felől 1 perc séta, illetve a Ferenciek tere irányából is számos busszal megközelíthető, szinten néhány perc sétával elérhető.

Budapest, V.kerület.  Kossuth Lajos utca 18. | Nyitva – H-P: A vetítések idején.

További infók:  under5  |  honlap  |  Facebook

Fabula bábszínház

Az eldugott kis bejárat csodákat rejt.

A nagy hagyományokkal rendelkező családias hangulatú bábszínház a belváros sétáló övezetében, a Katona József Színház felett található a félemeleten. Gazdag gyermekműsor kínálatukkal várják a hétvégén odalátogató családokat, hétköznapokon pedig óvodás és iskolás csoportokat.

A bábszínház 2020-ban elnyerte a "Családbarát hely" bronz fokozatát. Továbbra is járják az országot műsoraikkal, eleget tesznek a művelődési házak, kulturális rendezvények, fesztiválok meghívásainak.

Tömegközlekedéssel a színházat eléritek az M3 Metroval, 7-es autóbusszal Ferenciek tere megállónál, vagy a 2-es villamos Erzsébet-híd megállójától.

Budapest, V.kerület. Petőfi Sándor utca 6. félemelet | Nyitva – H-P: Az előadások idején.

További infók:  under5  |  honlap  |  Facebook

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess minden aktualitásunkról, kisgyermeknek szóló foglalkozásokról és közösségi helyekről, illetve, hogy sok érdekes tartalmat olvashass blogunkon!

    © under5 2022 / Minden jog fenntartva.
    crossmenuchevron-down