Hírlevél
Hírlevél

Interjú Pethő Orsolyával, a Kölyökszervíz pszichológusával

Amikor az édes babából egyszerre csak üvöltő, toporzékoló szörnyecske válik, és szülőként magunk is megrettenünk, hogy te jó ég, most mit csináljak vele?! Akkor tudhatjuk, hogy igen, beköszöntött egy új korszak, aminek már része a hiszti.

Pethő Orsival, a Kölyökszervíz és az Anyaszervíz pszichológusával beszélgettünk a hisztiről, arról, hogy mi is ez pontosan, és hogy mit tehetünk szülőként ezekben a szituációkban. Lapozz lentebb, ha érdekel mikortól várható a "hiszti-időszak" és mikorra növik ki a gyerekek, vagy jól jönne pár tipp a hiszti kezeléshez! Nézd meg videóinterjúnkat vagy olvasd el összefoglalónkat! 🙂

* * *

Pethő Orsi – a Kölyökszervíz és Anyaszervíz pszichológusa

Orsi több mint 15 éve foglalkozik anyákkal, gyerekekkel és kisgyerekes családokkal, és tavaly jelent meg a Hiszti – Mini tréning szülőknek egy elviselhető dackorszakért című könyve.

Beszélgetésünkben a hiszti természetéről és kezeléséről kérdeztük, de az is kiderül, hogy mi történt mikor az ő gyermeke hisztizett (ráadásul egy konferencián, sok szülő előtt) és miképpen lehet az ehhez hasonló helyzeteket megoldani.

Íme az interjú:


Tekerj lentebb az interjúban, ha érdekel, hogy ...

 • mikortól várható a „hiszti-időszak” és mikorra növik ki a gyerekek? ➡ 5:00 perc
 • hogyan tudod a legjobban kezelni a hisztit? ➡ 7:45 perc
 • mit csinált Pethő Orsi, amikor az ő gyereke hisztizett, ráadásul sok anya előtt? 🙂 ➡ 13:00 perc
 • mit taníthatunk a gyerekünknek a düh levezetésére (a hiszti helyett) ➡ 18:55 perc
 • hogyan tudok felkészülni előre a hiszti kezelésére – van-e egyáltalán ilyen? ➡ 20:10 perc
 • mennyire fontos, hogy családon belül ugyanúgy kezeljük a hisztit? ➡ 22:05 perc
 • mikor érdemes pszichológust felkeresni a hisztivel kapcsolatban? ➡ 24:10 perc

Miről van szó röviden?

A hiszti kezelése egyáltalán nem magától értetődő. A szakember szerint, amire szükség van, az a "hiszti megszelídítése".


 • A hiszti olyan, mint a hullám. Minél jobban ellenállsz, annál nagyobb erővel fog ledönteni a lábadról. Épp ezért ne siettesd a hiszti lefolyását, ne akarj azonnal véget vetni neki; hagyd, hogy kiadja magából a gyereked az érzelmeit, a saját tempójában.
 • Az érzelmek rendben vannak, a düh és a harag is. Te is, és a kicsi is érezhettek így.
 • A gyerek még nem tanulta meg, hogyan fejezze ki az érzéseit – szülőként ebben tudod segíteni a példamutatásoddal.
 • Szülőként igyekezz nyugodt maradni, nem dühből vagy idegességből válaszolni. Ne azzal foglalkozz, a többiek mit gondolnak, a gyerekedre figyelj. Mindenkinek hisztizett, hisztizik vagy fog hisztizni a gyereke egyszer.


A hiszti kezelése 3 lépésben
1. Ismerd el, fogadd el a gyereked érzéseit, fejezd ki szóban, hogy együtt érzel vele – „Megértem kicsim, hogy dühös vagy”.
2. Ha bántana, akár szóban, akár fizikailag valakit vagy magát, határozottan állítsd meg és a viselkedésre adj röviden visszajelzést – „Ne dobáld az ételt”.
3. Egyszerűen legyél ott vele, figyelj rá – ezzel mutatsz példát, hogy az érzések igenis számítanak, és te sem félsz az érzelmek kimutatásától.


Pethő Orsi szakmai tevékenysége mellett népszerű előadó különböző konferenciákon, szakmai rendezvényeken. Ha szívesen meghallgatnátok élőben is, legközelebb április 13-án a Pozitív Nevelés Expo-n találkozhattok vele.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess minden aktualitásunkról, kisgyermeknek szóló foglalkozásokról és közösségi helyekről, illetve, hogy sok érdekes tartalmat olvashass blogunkon!

  © under5 2022 / Minden jog fenntartva.
  crossmenuchevron-down