Hírlevél
Hírlevél

A bölcsődei beszoktatás az egyik legérzékenyebb időszak gyermekünk életében. Megfelelő előkészülettel azonban nekik, nektek és a kisgyermeknevelőnek is könnyebbé tehető ez a folyamat, ami közel sem olyan „mumus”, mint amilyennek talán elsőre gondolnátok.

A következőkben megosztanék veletek néhány személyes tapasztalatot, tanácsot, ami hasznotokra válhat. 


Olvasási idő: 6 perc


* * *


A bölcsődék napirendje az állandóságra épül, a korosztály testi lelki és szociális igényeinek megfelelően van kialakítva, de idő kell amíg ezt megszokja a kicsi.

Sokat segíthet, ha otthon is megpróbáltok bevezetni egy-két dolgot az adott bölcsőde napirendjéből, mondjuk a fix tízórait, délutáni alvást, vagy akár ilyen aprónak tűnő dolgot, mint a kézmosás-arcmosás lefekvés előtt.

A bölcsi honlapján biztosan megtaláljátok a pontos napirendet a házirendben vagy a szakmai programban.  

A bölcsődék állandó napirendjéből otthon is bevezethettek pár dolgot12 tanács, ami segít a bölcsődei beszoktatásban

1. A majdani beszoktatást megkönnyítendő sokat segít, ha a csemetéd nem a bölcsi csoportban találkozik életében először más gyerekkel, gyerekcsoporttal, közösséggel. 

Nem kell nagy dologra gondolni, egyszerűen csak menjetek el együtt egyszer-kétszer játszóházba, baba-mama klubba, workshopra, (bátran szemezgess a program keresőnkben, ha nincs ötleted ;)) bárhova, ahol van egy kis társaság, nyüzsi, gyerekek. Hidd el, igen sokat számít ez a kis trükk, abban a bizonyos első időszakban.

 

2. Ha van lehetőséged bölcsit választani, amellett (ahelyett?), hogy megnézed milyen szép az udvar és hogy gyönyörű újak a játékok, koncentrálj arra, hogy melyik kisgyermeknevelőhöz fog kerülni a gyermeked, beszélgess vele pár szót.

A gyerek ugyanis nem a társakhoz, vagy a helyhez, hanem a gondozónő személyéhez fog kötődni. 

 

3. Hozd meg a döntést! Anyaként, szülőként el kell határoznod magad, hogy igen, bölcsibe akarod adni szemed fényét.

Amíg te nem vagy ebben biztos, netalán tele vagy kétségekkel a hellyel, az idővel és egyáltalán a miérttel kapcsolatban, addig ne kezdjétek el a beszokást, ugyanis nincs az a remek pedagógus, aki meg tudná nyugtani a gyermekedet, mikor te azt sugárzod felé, hogy totál meg vagy zuhanva az egész szituációtól. 

 

4. Ha megvan az a bizonyos elhatározás, és esetleg már a jövőbeli bölcsi is, ideje neki látni promózni a helyet. 🙂

Ehhez nem kell semmiféle magas szintű marketing tudás, egyszerűen csak arról van szó, hogy egyszer-kétszer a bölcsi felé kismotoroztok. Esetleg következőnek bekukucskáltok a kerítésen miközben te mesélsz arról, hogy (mitadég) a világ legjobb csúszdái és homokozó játékai vannak ezen az udvaron, a játékbabákról, kisautókról nem is beszélve. 

Bátran sződd bele egy-egy este a mesébe, vagy csak beszélgessetek a bölcsiről. A lényeg hogy felkeltsd az érdeklődését. Ha nem megy spontán, biztos találsz kifejezetten ilyen témájú mesekönyveket, kifestőket.

Ha megvan a kiszemelt bölcsőde, bátran népszerűsítsd a helyet

5.  Hagyj időt magadnak a beszoktatásra.

Értem ez alatt, hogy ne szervezz a 3. nap reggelére egy halaszthatatlan tárgyalást, és mond a gondozónőknek, hogy akkor te most már itt hagynád a gyereket, hisz tök jól bírja. Van ugyanis az a fajta gyerek, aki az első néhány napban tényleg mintha meg sem érezné a váltást, majd egyszer csak szakad az a bizonyos cérna. Alkalmazkodni kell a gyermek igényeihez. Figyelj oda, hogy legyen összefüggő két heted rá, amikor ez a legfontosabb.

 

6. Nyugodtan vigyetek a bölcsibe alvóst, cumit, kispárnát, rongyit, bármit, amit szorongatni szokott.

Neki most ez egy nagyon nehéz időszak, és a megszeretett tárgyhoz kötődik, ami biztonságot nyújt számára, segíteni fogja őt, ha Anya nincs ott. 

 

7. Amíg bent vagy a csoportszobában, figyelj oda a kisgyermeknevelőre, segítsd őt a munkájában.

Persze ez nem azt jelenti, hogy te is vedd ki a részed az asztalterítésből, hanem, hogy figyelj oda arra, mit hogyan csinál, működjetek együtt, vedd észre, ha játékba szeretné hívni a csemetédet, kapcsolódjatok be a bölcsőde napi rutinjának menetébe. 

8. Fontos szót ejteni a búcsúzkodás-elmenetel-visszajövetel témaköréről.

Mikor arra kerül a sor, hogy otthagyd egy rövid időre a gyermekedet, akkor azt a pillanatot már ne húzd-halazd, vagy toporogj a csoportajtóban, és lépj vissza 46-szor, mert még egy ölelés, meg még egy puszi... Hidd el ez nem jó se neked, se neki, se a másik 10 gyereknek. A búcsúzkodás legyen rövid, határozott, de kedves, szeretetteljes. Nagyon fontos, hogy elmond a gyermeknek, hogy mikor jössz érte. Mivel nem konkrétan az eltelt időhöz viszonyítanak, hanem valamilyen tevékenységhez kötik azt, ezért ne azt mond, hogy „2 óra múlva itt vagyok érted”, mert az neki az égvilágon semmit nem jelent, inkább úgy fejezd ki magad, hogy „tízórai után, ebéd után, alvás előtt jövök” stb. 

A búcsúzkodás legyen rövid, határozott, de kedves és szeretetteljes

9. Amíg a beszoktatás folyik, ne szervezz magadnak sok-hosszú-messze lévő programot.

Inkább ülj be a három utcára lévő kávézóba, vagy intézz el egy gyors bevásárlást a közelben. Ne tervezz semmi megszakíthatatlan, fontos, ügyes-bajos dolgot. Nem a kisgyermeknevelők vagy a gyerek miatt, hanem miattad. Természetes, hogy az első időszakban aggódsz, így úgysem tudnál bármi fontossal foglalkozni. Ez neked is nagy dolog, könnyítsd hát meg magadnak ezt az időszakot, amennyire csak tudod.

 

10. Tudnod kell, a „ne hagyj itt” hiszti az esetek 90%-ában csak neked szól.

Ugyanis a te kis drágád pontosan tisztában van azzal, hogy oda vagy érte, és hogy bármit megtennél neki, és ez így is van jól. Ezért ezt a műsort neked rendezi, hátha mégis inkább elmentek fagyizni, ha te azt látod, hogy ühüm-bühüm neki most itt milyen rossz. Ami persze nincs így, hiszen amint kiteszed a lábad a házból, mintha a toporzékolást elvágták volna, a gyereknek semmi baja, pompásan érzi magát a csoportban, eljátszik a gyerekekkel, szót fogad a felnőtteknek, és megeszi a brokkolifőzeléket. 🙂 

11. A bölcsődék napirendje az állandóságra épül, a korosztálynak testi lelki és szociális igényeinek megfelelően van kialakítva, de idő kell amíg ezt megszokja a kicsi.

Sokat segíthet, ha otthon is megpróbáltok bevezetni egy-két dolgot az adott bölcsőde napirendjéből, mondjuk a fix tízórait, délutáni alvást, vagy akár ilyen aprónak tűnő dolgot, mint a kézmosás-arcmosás lefekvés előtt. A bölcsi honlapján biztosan megtaláljátok a pontos napirendet a házirendben, vagy a szakmai programban.

+1  A sírás jó! Az egészségesen kötődő kisgyermeket feldúlja az Édesanyja távozása, melyet leginkább sírásban fejez ki.

Ezt tudja a csoportban lévő kisgyermeknevelő is, és a megfelelőképpen fogja kezelni. 

Egy jó helyen, jó nevelők között öröm a bölcsőde

Neked már csak az a dolgod, hogy elhidd, hogy a gyermeked jó helyen, jó kezekben van ott ahol hagytad. Így felesleges egész nap azon idegeskedned, hogy vajon megette-e a reggelit, vagy jól adták-e rá a pelenkát, és máris nyert ügyed van! 🙂

Ha érdekel, hogyan épül fel a bölcsődei rendszer, hogy néz ki az első pár hét és szívesen utána olvasnál a kapcsolódó szakirodalomnak is, olvasd el másik cikkünket, amiben a legfontosabb tudnivalókat és forrásokat gyűjtöttük össze! 🙂 


Galbács Anna

Kisgyermeknevelő, óvodapedagógus


Érdekelnek a babás, kisgyermekes programok és aktualitások?
Iratkozz fel hírlevelünkre!
https://under5.hu/feliratkozas 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess minden aktualitásunkról, kisgyermeknek szóló foglalkozásokról és közösségi helyekről, illetve, hogy sok érdekes tartalmat olvashass blogunkon!

    © under5 2022 / Minden jog fenntartva.
    crossmenuchevron-down