Hírlevél
Hírlevél

Amikor az otthon a játszótér – hasznos tippek kisgyerekeseknek koronavírus idejére

A mostani járvány mindenkit érint, március 11-én itthon is kihirdették a veszélyhelyzetet. Pánikra semmi ok, viszont némi elővigyázatosság és tudatosság nem árt. Úgy néz ki most egy ideig inkább otthon és a környéken lesz alkalmunk közös programokra és beszélgetésekre.

Ebben a cikkben összeszedtünk hasznos tudnivalókat és ötleteket, ami a járvány idején jól jöhet: milyen oldalakon tudunk tájékozódni az aktuális helyzetről, hogyan beszéljünk gyerekeinkkel és pár játék, ötlet, podcast, amivel az otthoni nyüzsgésben erőt meríthettek.


Olvasási idő: 10 perc


* * *


Kezdjük a hasznos oldalakkal, van belőle jó néhány.

  
A
hírek és aktualitások témában előre kívánkozik a kormány járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatási oldala és a Népegészségügyi Központ hivatalos oldala, ahol az óvodák és bölcsődék számára szóló legfrissebb információkat és ajánlásokat is közzéteszik. A percről percre alakuló helyzetről a fő hírportálok külön számolnak be. Az Átló oldalán a koronavírussal kapcsolatos friss adatokat követhetitek közérthető, adatvizualizációs formában. A témáról az egyik legátfogóbb nemzetközi cikk és magyar fordítása a Medium.com oldalán jelent meg. 

Ha főzési és bevásárlási tippeket kerestek, nézzétek meg a Babramegy blog oldalát, ahol praktikus élelmiszereket – magokat, vitamindús szezonális zöldséget, gyümölcsöt, káposztát – írhattok fel a bevásárló listákra. Bónuszként válogathattok az oldalon lévő receptek közül is, szóval ezt az időszakot akár közös főzésre is használhatjátok.

Jöjjön pár oldal, ami a gyerekkel közös kommunikációban segít. Az UNICEF ajánlásai mellett Deliága Éva gyerekpszichológus blogján olvashattok hasznos példákat és tippeket, akkor is, ha még csak a hírek szintjén találkoztok a járvánnyal és akkor is, ha már otthon kell maradni.

Ha más országokhoz hasonlóan nálunk is beüt a karantén, várhatóan nehezebbek lesznek a mindennapok. Viszont az is lehet, hogy ez az időszak összehozza a családot, több időt fogtok együtt tölteni. Ami új felfedezéseket is hozhat a családi működés szintjén – mint azt az Apapara blogon is olvashatjuk.

A felelős szülői döntések meghozatalában a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány bejegyzései segítenek.

A járvány alatt pánikra semmi ok, fontos a tudatosság és elővigyázatosság


Szülői kérdések és válaszok

 
A New York Times szülőséggel foglalkozó oldala ezen a héten külön számot szentelt a koronavírussal kapcsolatos szülői kérdéseknek és válaszoknak. Összesen 9 kérdést beszéltek át orvosokkal és szakértőkkel az amerikai helyzetre vonatkozóan, a tippek nagy része igazából nálunk is teljesen érvényes (a részletes cikket itt olvashatjátok):

 • Ami jó hír, hogy szerencsére a gyerekek komoly vírusos fertőzöttsége egyelőre nem ismert. Kevés a teszt gyerekekkel kapcsolatban, viszont keveset tudni a vírus gyerekekre gyakorolt hatásáról, ezért fontos az elővigyázatosság.
 • A rendszeres fertőtlenítés és kézmosás alap, ha bemegyünk a lakásba vagy evés előtt/után. Egy játékos ötlet: ha biztosra akartok menni, kézmosás közben énekeljétek el kétszer a „Boldog szülinapot, boldog szülinapot… (Happy birthday to you!)” dalocskát és szárítsátok meg rendesen a kezeket!
 • Ha a vírus nem terjed a közvetlen környezetünkben, városunkban, akkor megfelelő körültekintés, fertőtlenítés mellett nem érdemes drasztikusan megváltoztatni a korábbi napirendet. Az éppen aktuális helyzetről mindig tájékozódjatok, Budapesten és az országban már jelentős korlátozások léptek érvénybe.
Kézfertőtlenítés és hivatalos információk a koronavírusról


Pár általános jótanács:

 • ha lehet, kerüljétek a zsúfolt tömegközlekedési eszközöket
 • a játékokat (főleg a plüssöket) rendszeresen tisztítsátok
 • kéziszárítók helyett inkább papírtörlőt használjatok
 • a kézmosás hatékonyabb az alkoholos fertőtlenítőknél, ezért lehetőleg ezt használjátok
 • ha kézfertőtlenítőt vesztek vagy készítetek, minimum 60%-os alkoholból legyen
 • a családi utazásokat, látogatásokat, idősekkel való érintkezést inkább kerüljétek.Játékok, mesék, podcast – ha otthon maradnátok

 
„Kényszer karácsony” – sokan már így hívják. Vagy lehet előre hozott nyaralásnak is tekinti, attól függően, hogy melyik szemüveget tesszük fel szülőként. Ha már otthon maradunk a gyerekekkel, érdemes úgy megtervezni a napokat, hogy igyekezzünk megtartani a rutint és választhatunk olyan programokat, időtöltéseket, amiket szívesen csinálunk közösen.
 

Ha otthon kell maradni, a napi rutin és a közös programok sokat segítenek


Mozgás

 • Gyerünk, Anyukám! (április 12-ig ingyenes!): otthoni mozgásórák, kicsiknek és nagyoknak: jóga, pilates, gerinctréning, alakformáló, box, mesés-kisiskolás torna
 • Vissza a Vadonba (Szentendrén, szabadtéri foglalkozás természetben): egy lehetőség azoknak a szülőknek/családoknak, akik a gyerekek elhelyezését nem tudják megoldani: gyerekfelügyelet, friss levegő, maximális elővigyázatosság és szolidaritás

Zene és Kultúra


Kézműves és fejlesztő játékok, amik online is elérhetőek

 • Day-to-Day Kids (applikáció): 2-5 éveseknek szóló fejlesztők és játékok a hét minden napjára, több mint 20 kategória, 270 játéksablon, 1200 ötlet.
 • Gyereketető (honlap, hírlevél és YouTube csatorna): fejlesztési ötletek, nyomtatható játékok heti hírlevélen és közösségi oldalakon (Instagram, YouTube) keresztül.

Mesecsatornák

A KEDD animációs stúdió YouTube csatornáját szívesen ajánljuk, jobbnál jobb mesesorozatokkal, minden korosztálynak!

A Pagony könyvesbolt mesecsatornáján csupa-csupa izgalmas mesét és DIY videót találtok.

Az országos diafilmtár honlapján több mint 1000 lapozható diafilm mese és más érdekességek közül választhattok. 

Műsorok és podcast felnőtteknek, szülőknek

 • Netflix: Babies – egy 6 részes, igényes Netflix doku-sorozat a babák fejlődéséről, az első lépésektől az első szülinapig, mindenféle tudományos és személyes élményekkel – a trailert itt találjátok.
 • Mesélj, Anyukám! – a Famiily.hu heti rendszerességű podcast műsora, két műsorvezetővel és két meghívott vendéggel az anyákat érintő témákról
 • Apamondta.hu – a debreceni FM90 Campus Rádió heti rendszerességű apás podcast kezdeményezése, ahol országosan ismert személyiség, apukák beszélgetnek az apaságról, történetekről, aktualitásokról

 

További cikkeink a járvány kapcsán!

Kisgyerekes online foglalkozások, heti órarend és szülői közösségek:
https://under5.hu/karantenprogramok-kisgyerekeknek-es-szuloknek/

Otthoni "csináld magad" játékokról szóló cikkünket itt olvashatod!
https://under5.hu/otthoni-jatekok-kisgyerekeknek/


Vigyázzunk magunkra és egymásra!


Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess minden aktualitásunkról, kisgyermeknek szóló foglalkozásokról és közösségi helyekről, illetve, hogy sok érdekes tartalmat olvashass blogunkon!

  © under5 2022 / Minden jog fenntartva.
  crossmenuchevron-down