Hírlevél
Hírlevél

Mit olvasnak az apukák? – könyvek, cikkek, blogok apáktól apáknak

Apának lenni – így 2020-on is túl – azt jelenti, hogy elérnek minket az információk, és mi is elérjük őket. Apaként számtalan helyről lehet tájékozódni, az elmúlt években több népszerű blog, vlog, magazin, könyv és cikksorozat is megjelent a témában. Nézzük, melyek ezek!

* * *

Apaként színvonalas blogok, magazinok, könyvek és programok közül választhattok

Blogok és magazin

Apává válni, egy nagy fejes az ismeretlenbe. Az apás blogokból viszont kiderül, hogy nincs olyan helyzet, amit kellő humorral, leleményességgel az apukák ne tudnának megoldani. Mindennapi bátorítás és inspiráció vár a fiatal, gyakorló apukák által indított blogokon (és főleg a kapcsolódó Facebook oldalakon) és hiánypótló olvasnivaló az Apa Magazin havi számaiban. Mint a felsorolásból is látszik, formálódik (online és offline is) az apa közösség! 

•  Apapara

Szél Dávid pszichológus – az "Apapara" és a "Túl a parán" népszerű apás könyvek szerzője – blogján és Facebook oldalán az apás élményei mellett különböző társadalmi kérdésekről, kutatásokról, filmekről is szívesen ír (és ennél még szélesebb a paletta). Cikkeivel különböző magazinokban is találkozhattok.

•  Apu-kalipszis

Ficza János oldala klasszikus apás blog: történetei inspirációt jelenthetnek minden gyakorló és jövendőbeli apukának a hétköznapi örömökről és kihívásokról, szülőségről és nevelési kérdésekről, bölcsi választásról (nemcsak apás szemmel).

•  Apávávált

Az apás blogger közösség oszlopos tagja Ádám (azaz Apávávált), akinek gyereke már ovis korú, így főként ehhez a korosztályhoz kapcsolódó friss posztokat olvashattok nála. Ünnepek, apa-gyerek pillanatok, ovi választás a témák között, közvetlen tolmácsolásban.

 •  Fater.hu

A közösségi média oldalakon az egyik legaktívabb apuka: Facebook, Instagram és Pinterest jelenléttel. Az apás hétköznapokat bemutató hangulatos posztok mellett saját infografikákból, illusztrációkból is szemezgethettek.

 •  Apukaland

Farkas László szintén az apabloggerek új hullámának képviselője. A blogján és Facebook oldalán a kezdetektől beszámol apává válásának pillanatairól, a párkapcsolat, a gyereknevelés és a modern szülőség kihívásairól, közvetlen és elgondolkodtató stílusban, minőségi vizuális kivitelben.   

•  Apa Akadémia

Léder László szervezetfejlesztő, pszichológus hozta létre pár éve az Apa Akadémiát, hogy segítséget és inspirációt nyújtson a munkahely és a családi élet összeegyeztetésében, a modern apaság megélésében az "apa társaknak". Főként előadásokkal, tréningekkel, egyéni tanácsadással és szakmai kiadványokkal segítenek az érdeklődőknek.

•  Mesterházi Dávid - Apavlog

Az első hazai apás videóblog elindítása Mesterházi Dávid, háromgyerekes apuka nevéhez fűződik. 2018 november óta minden pénteken jönnek az új részek apás témákban: bringa, kocsik, tech cuccok, családi életképek és sok minden más.

•  Apa, menjünk & Dadvanture + Apa Magazin

Az "Apa, menjünk" Facebook oldal és a Dadvanture blog tulajdonképpen egy közös projekt, ami a GYES-en élő 34 éves jogász, újságíró apuka és két gyermekének mindennapi élményeit dokumentáló, két felületen is megjelenő poszt- és cikksorozat. Alvás, evés, utazás, kórház, játszóterezés vagy otthonról dolgozás: apás szemmel, ahogy azt ritkán látni. A projekt nemrég indult, érdemes becsatlakozni (a Dadvanture oldalát az Apa Magazin szponzorálja). 

... és az Apa Magazin

Az Apa Magazin 2016-ban indult az első nyomtatott, havi megjelenésű apás lapként, ahol hiánypótló cikkeket, interjúkat, beszámolókat olvashattok mindenféle apákat érintő témával kapcsolatban. A magazin létrehozta "Az év apája" díjat, amit minden évben kiosztanak az inspiráló apukák között. 

Apás könyvekben nagy a választék - mi is ajánlunk párat!


Könyvek

A könyvek közül nem egy kifejezetten sikersztorinak számít apás körökben, ezekből fel is sorolunk párat (ezeket és folytatásaikat is bátran ajánljuk): 

•  Szél Dávid – Apapara     
•  Szily László – Kitolás
  Herczeg Zsolt – Büfik és bukások 
•  Süveges Gergő – Apa-kép-írás
•  Varga Attila Sixx – Bubu

De van egy népszerű interjúkötet gyakorló apákkal, amit Daddy Cool címmel találtok. És pár szórakoztató cikksorozat, apanapló is – például a wmn.hu-n –, ahol a humoros bajtársasiasság hangján olvashattok élménybeszámolókat, tippeket, trükköket.

Coaching és foglalkozások, programok, táborok

Létezik már kifejezetten apukáknak szóló coaching oldal (Kispapa coaching), sőt szaporodnak a kifejezetten apákat és gyerekeket csábító foglalkozások, játszóházak, kalandtáborok – amikről külön cikket is írtunk.

Információban tehát nincs hiány, ha tennétek egy kirándulást az apás birodalomba.


 --- 

Ez a cikk a 3 részes apás sorozatunk záró részeként készült el.

Babás, kisgyermekes programokért és aktualitásokért iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess minden aktualitásunkról, kisgyermeknek szóló foglalkozásokról és közösségi helyekről, illetve, hogy sok érdekes tartalmat olvashass blogunkon!

    © under5 2022 / Minden jog fenntartva.
    crossmenuchevron-down